Twin Peaks, Na male ekrane vraća se serija koja je zauvijek promijenila televiziju

Twin Peaks

Twin Peaks

Za sve ljubitelje serija 21. maj 2017. godine ostaće zapamćen kao datum kada se na male ekrane, sa novim epizodama, vratila kultna serija Twin Peaks, koju je radio dvojac David Lynch i Mark Frost.

Ista ekipa je zadužena i za povratak serije, pa fanovi očekuju sve, misteriju, zaplet, razotkrivanje tajni, jednom rječju očekuju SVE.
Twin Peaks je američka televizijska serija koja se u SAD-u počela prikazivati 8. aprila 1990. godine, a završila s emitovanjem 10. juna 1991. godine. Sveukupno je snimljeno 30 epizoda serije, od čega prvih 8 epizoda (uključujući i Pilot epizodu) spada u prvu sezonu, a ostalih 22 epizode sačinjavaju kompletnu drugu sezonu serije.
Na početku je serija zamišljena kao mini-serija od 8 nastavaka, ali zbog velike popularnosti i gledanosti snimanje serije produženo je i na dodatne 22 epizode druge sezone. Danas je ova serija televizijski fenomen koji je zauvijek promijenio televizij i smatra se kultnom serijom.

Zbog svoje velike popularnosti u početku emitovanja, serija “Twin Peaks” gotovo je instantno postala dijelom pop-kulture, a mnoge reference mogu se naći u stripovima, video igricama, filmovima i pjesmama.

Tokom druge sezone, gledanost serije počela je drastično opadati što je dovelo do njezinog ukidanja nakon samo 30 snimljenih i prikazanih epizoda.
Radnja serije započinje rano ujutro, 24. februara u malom gradiću “Twin Peaks”, savezna država Washington. Drvosječa Pete Martell na obali rijeke otkriva leš čvrsto zamotan u plastiku. Nakon dolaska lokalnog šerifa Harryja S. Trumana, njegovih pomoćnika i dr. Willa Haywarda svi zajedno otkrivaju da je riječ o lokalnoj djevojci Lauri Palmer – simbolu čistoće i nevinosti njihove male zajednice.

U međuvremenu, s druge strane granice, pronađena je prebijena (ali živa) djevojka Ronette Pulaski. Zbog toga što je pronađena preko granice, posebni agent FBI-a Dale Cooper dobiva slučaj da istraži što se dogodilo.

Cooper će uskoro upoznati sve važne likove serije: Laurinog oca, uspješnog advokata Lelanda Palmera koji nakon saznanja o kćerinoj smrti doživljava živčani slom; Laurinu najbolju prijateljicu Donnu Hayward koja će uskoro započeti intimnu vezu s Jamesom Hurleyjem (Laurinim tajnim dečkom) i s kojim će, uz pomoć svoje rođakinje Maddy Ferguson, početi samostalno istraživati Laurin život – pogotovo njezinog psihoterapeuta dr. Lawrencea Jacobyja; Benjamina Hornea, lokalnog biznismena koji se upravo nalazi u završnim pripremama svog plana o uništenju mjesne pilane i ubojstvu svoje ljubavnice Catherine Martell; Audrey Horne (Benjaminovu kćerku) koja je zbog očeve zapuštenosti potpuno izgubljena i u isto vrijeme se zaljubljuje u agenta Coopera.
Nakon samo jednog dana istrage, agent Cooper otkriva da Laura Palmer nije bila niti čista niti nevina kako su to svi mislili do tada. Osim što je varala svog službenog dečka (kapetana lokalne fudbalske ekipe Bobbyja Briggsa) s bajkerom Jamesom Hurleyjem, Laura je također bila i ovisnica o kokainu. Otkriva se i da se prostituisala uz pomoć Lea Johnsona (lokalnog vozača kamiona i nasilnika koji gotovo svakodnevno tuče svoju ženu Shelly Johnson) i Jacquesa Renaulta (svodnika i dilera droge).

Njegove druge noći u gradu agent Cooper doživljava nadrealan san (jednoruki čovjek, patuljak u crvenom odijelu, Laura Palmer) pa u cijelu seriju ulazi i paranormalni aspekt. Nakon izrazito uspješne prve sezone koja završava velikim dramaturškim vrhuncem (pilana gori, Audrey Horne završi u bordelu čiji je vlasnik njezin otac, Leland Palmer ubija Jacquesa Renaulta za kojeg sumnja da je ubio njegovu kćerku, a misteriozni ubojica puca na agenta Coopera u njegovoj sobi u hotelu u kojem je odsjeo) kreatoru i reditelju Davidu Lynchu dana je potpuna sloboda u vezi druge sezone pa je ona kompleksnija sa strahovito puno paranormalnih sekvenci koje široka publika očigledno nije dobro prihvatila.

Nakon što je gledanost tokom druge sezone počela drastično opadati, producenti su prisilili kreatore da napokon otkriju ubicu Laure Palmer. To se sredinom druge sezone i događa pa se ostatak epizoda oslanja na praćenje ostalih priča koje su tokom njezinog prvog dijela bile započete. Gledanost se do kraja druge sezone nije popravila i producenti su odlučili prekinuti snimanje serije.

Važno je spomenuti da je David Lynch već do pojave serije “Twin Peaksa” bio ugledni, priznati režiser sa dvije nominacije za Oscara za najboljeg režisera iza sebe: jednu iz 1980. godine za film “Čovjek-slon”, a drugu iz 1986. godine za film “Plavi baršun”.
Kuća Warner Bros željela ga je angažovati za režiju filma o životu Marilyn Monroe, temeljenog na bestselleru “The Goddess”. Lynchu se svidjela ideja, pa ga je njegov agent Tony Krantz upoznao s Markom Frostom sa kojim je započeo rad na scenariju. Uprkos činjenici što je Warner ubrzo odustao od projekta, Lynch i Frost postali su dobri prijatelji i napisali zajednički scenarij pod nazivom “One Saliva Bubble” koji nikad nije snimljen.

Iako je Krantz još od vremena “Plavog baršuna” nagovarao Lyncha da nešto napravi za televiziju, David nikad nije bio previše zainteresovan. Jednoga dana Krantz ga je odveo na ručak u Los Angeles i rekao mu da bi možda mogao napraviti seriju o pravom životu u Americi – njegovoj viziji Amerike kako ju je prikazao u “Plavom baršunu”. Lynchu je odmah na pamet pala ideja o malom gradiću i premda ni on ni Frost nisu bili previše zainteresovani, odlučili su udovoljiti Krantzu i pokušali napisati par rečenica. Legenda kaže da su prvo pogledali film Gradić Peyton, zatim su nacrtali kartu i odredili što će se sve u njihovom fiktivnom gradiću nalaziti (pilana, leš na obali rijeke…).

Ideju za seriju prezentovali su na 10-minutnom sastanku 1988. godine Chadu Hoffmanu, predsjedniku televizijske kuće ABC. Originalna zamisao bila je stvoriti misteriju oko ubistva Laure Palmer i to staviti u prvi plan, ali istovremeno razviti priču sa svim ostalim likovima. Drugim riječima, Lynch i Frost željeli su napraviti miks policijske istrage i sapunice. ABC-u se svidjela ideja pa su Lynch i Frost unajmljeni da napišu scenarij za pilot epizodu.

Frost je pisao verbalne likove (npr. Benjamin Horne), dok je Lynch bio odgovoran za lik agenta Coopera. Serija se originalno trebala zvati “Northwest Passage”, ali budući da taj grad zbilja postoji odlučili su ga preimenovati u “Twin Peaks”. Pilot epizoda snimljena je za 1.8 miliona dolara uz dogovor da će biti snimljen i alternativni završetak kako bi se napravio TV film za područje Evrope, ako serija ne prođe.
Međutim, nakon emitovanja pilot epizode gotovo cijeli SAD zahvatila je manija danas poznata pod nazivom “Ko je ubio Lauru Palmer?” i “Twin Peaks” službeno je započela s emitovanjem.

“Twin Peaks” je 1990.-te godine bila jedna od kritički najhvaljenijih serija. To potvrđuju i čak 3 osvojena Zlatna Globusa za prvu sezonu serije: za najbolju seriju (drama), najboljeg glavnog glumca (Kyle MacLachlan za ulogu agenta FBI-a Dalea Coopera) i najbolju sporednu glumicu (Piper Laurie za ulogu beskrupulozne Catherine Martell).

Za prestižnu nagradu Emmy (televizijski Oscar) prva sezona serije bila je nominirana u čak 8 kategorija: najbolja serija (drama), glavna glumica (Piper Laurie), sporedna glumica (Sherilyn Fenn za ulogu mlade problematične tinejdžerske Audrey Horne), scenarij (Harley Peyton za epizodu “Rest in Pain”), montaža zvuka (za epizodu “The Last Evening”), pjesma (“Into the Night”), originalna muzika (Angelo Badalamenti) i uvodna špica (Angelo Badalamenti i David Lynch). Serija nije osvojila niti jednu nagradu Emmy.

Druga sezona serije nije imala niti jednu nominaciju za Zlatni Globus, ali je imala četiri nominacije za nagradu Emmy: najbolji glumac (Kyle MacLachlan), sporedna glumica (Piper Laurie), zvuk i montaža zvuka. Niti za drugu sezonu serija “Twin Peaks” nije osvojila niti jednog Emmyja.

Od ostalih nagrada svakako treba izdvojiti nominaciju za nagradu Grammy u kategoriji najbolje instrumentalne kompozicije za film ili televiziju (Angelo Badalamenti) te nominaciju za Satellite Award za najbolje DVD izdanje neke televizijske serije 2007. godine (za kompletnu drugu sezonu).

Muzika na uvodnoj špici svake epizode serije “Twin Peaks” jedna je od najprepoznatljivijih muzičkih tema svih vremena. Skladao ju je Angelo Badalamenti, a izdan je i poznati soundtrack iz serije na kojem se, osim prepoznatljivih instrumentalnih tema, nalaze i pjesme koje su napisali Badalamenti i David Lynch: “Into the Night”, “The Nightingale” i “Falling”. Angelo Badalamenti je također skladao muziku i za film “Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom” te za mnoge druge filmove koje je režirao David Lynch.
Film: “Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom”
1992. godine David Lynch odlučio je režirati film Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom. Na njega se može gledati kao na prolog, ali i kao na epilog televizijske serije.

Glavna radnja filma je istraga ubojstva Terese Banks i prikaz posljednjih sedam dana Laure Palmer.

Većina originalne postave iz serije se vratila i u filmu, osim glumice Lara Flynn Boyle (glumila Donnu Hayward) koja je odbila nastupiti u filmu pa ju je zamijenila glumica Moira Kelly, te glumice Sherilyn Fenn (lik Audrey Horne) koja je u to vrijeme bila zauzeta s drugim projektima.

Takođe, glavni glumac Kyle MacLachlan nije bio previše oduševljen s idejom o filmu, pa je njegova uloga bitno smanjena. Publika na filmskom festivalu u Cannesu 1992. godine film je ispratila ogromnom količinom zvižduka, a u SAD-u filmska kritika ga je doslovno sasjekla. Box-office rezultat takođe nije bio uspješan (osim u Japanu), ali se danas film smatra neizostavnim dijelom Twin Peaks sage.

LISTA EPIZODA
Prva sezona
Pilot
Traces to Nowhere
Zen, or the Skill to Catch a Killer
Rest in Pain
The One-Armed Man
Cooper’s Dreams
Realization Time
The Last Evening

Druga sezona
May the Giant Be with You
Coma
The Man Behind Glass
Laura’s Secret Diary
The Orchid’s Curse
Demons
Lonely Souls
Drive with a Dead Girl
Arbitrary Law
Dispute Between Brothers
Masked Ball
The Black Widow
Checkmate
Double Play
Slaves and Masters
The Condemned Woman
Wounds and Scars
On the Wings of Love
Variations on Relations
The Path to the Black Lodge
Miss Twin Peaks
Beyond Life and Death

NASTAVAK SERIJE
U nedjelju 21. maja, zakazana je premijera nastavka ove kultne serije štoo svi fanovi sa nestrpljenjem očekuju.
Mini-serija se nastavlja 25 godina nakon istrage ubistva Laure Palmer, a radnju pokreće FBI-jev pronalazak ogromnog dosjea sa dokumentima o gradiću i samom slučaju, tajnim dokumentima, nalazima obdukcije… Mark Frost, koautor serije, napisao je i knjigu “The Secret Lives of Twin Peaks” koja popunjava prazninu između sezona.

Glumačka postava je velika – vraćaju se gotovo svi akteri originala te im je pridružen niz poznatih imena.

Sezona će imati 18 epizoda, a nakon premijere dvije jednostane epizode, odmah će online biti dostupne i treća i četvrta epizoda.

Jedva čekamo…

Posted by on 2017-05-22. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login