U 2012. BiH izvezla više od 5.500 tona šljive

U oganizaciji Kantonalne privredne komore Tuzla i USAID/Sida FARMA projekta u Tuzli je u četvrtak održana promocija izvoznih rezultata bh. proizvođača šljive, tokom koje su prezentirani ostvareni rezultati u protekle četiri godine.

šljiva, BiHOd 2009. do 2012. godine iz Bosne i Hercegovine je izvezeno šljive u vrijednosti višoj  od 20 miliona KM, a procjenjuje se da je u proizvodnju za potrebe izvoza uključeno više od 1.000 velikih proizvođača na području sjeveroistočne BiH.

Prema podacima Kantonalne privredne komore Tuzla, samo u 2012. godini, BiH je izvezla više od 5.500 tona šljive, time stvorivši 6,3 miliona KM prihoda koji su ušli u zemlju.

Svježe šljive iz BiH su se našle na trpezama kupaca u Berlinu, Moskvi, Beču, Rimu, Ljubljani i mnogim drugim većim gradovima

Nakon formalnog dijela sastanka, uslijedila je konstruktivna diskusija o izazovima  koje imaju izvoznici šljive. Među ključnim izazovima spomenute su carinske procedure, vraćanje statusa specijalnih veza s Ruskom Federacijom, blagovremena isplata podsticaja proizvođačima te nedostatak savjetodavnih usluga za proizvođače.

S obzirom na to da bi rješenje navedenih problema moglo rezultirati povećanjem proizvodnje i izvoza, osam vodećih izvoznika donijelo je odluku da se pri Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonane privredne komore Tuzla, u kratkom roku, oformi grupacija izvoznika šljive iz BiH, koja će  sistematski djelovati na postizanju definiranih ciljeva.

Posted by on 2013-01-30. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login