U 23 godine Zemlja je izgubila 28 triliona tona leda, a posljedice bi mogle biti dramatične

Britanski naučnici su između 1994. i 2017. godine analizirali satelitske snimke glečera, planina i ledenih pokrova, zaključivši da je Zemlja u tome razdoblju izgubila iznenađujućih 28 triliona tona leda. Naučnici sa sveučilišta u Leedsu, Londonu i Edinburghu toliki gubitak leda nazivaju nevjerojatnim i smatraju da bi on mogao rezultirati dramatičnim porastom razine mora, možda čak i za metar do kraja vijeka.

Grenland, led
Grenland

Rezultate studije objavili su u časopisu Cryosphere Discussions.

“Da to stavimo u kontekst – svaki centimetar porasta razine mora znači da će u dogledno vrijeme milion ljudi biti raseljeno iz svojih domova koji se nalaze na niskoj nadmorskoj visini”, kazao je Guardianu profesor Andy Shepherd sa sveučilišta u Leedsu.

Dramatičan gubitak leda može imati i druge posljedice, uključujući poremećaje u biološkom zdravlju arktičkih i antarktičkih voda i smanjenju sposobnosti planeta da Sunčevu radijaciju reflektira natrag u svemir.

Britanski rezultati odgovaraju najgorem predviđenom scenariju UN-ova međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC).

“Ranije su naučnici proučavali pojedina područja na kojima se otapa led, poput Antarktike ili Grenlanda, no ovo je prvi put da je neko proučavao globalno otapanje leda koji nestaje s našeg planeta”, rekao je Shepherd za Guardian. “A ono što smo otkrili zaprepastilo nas je”.

“Malo je vjerojatno da je velik dio od 28 triliona izgubljenih tona leda izravna posljedica klimatskog zagrijavanja”, rekao je.

Posted by on 2020-08-26. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login