U 276 kontrola zatečena 82 neprijavljena radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH (FBiH) su na području 44 opštine izvršili 276 inspekcijskih nadzora i tom prilikom otkrili 82 neprijavljena radnika.

Porezna uprava Federacije BiH
Porezna uprava Federacije BiH

Inspektori su u ovim kontrolama zapečatili 52 objekta, te u 136 slučaja izdali prekršajne naloge sa ukupno izrečenim kaznama u iznosu od 313.450 KM, saopšteno je iz Porezne uprave FBiH.

U ovim kontrolama inspektori su otkrili i 77 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 19 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 22 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Inspektori su prije dva dana izdali prekršajne naloge i zapečatili objekte, jer su utvrđene nepravilnosti koje se odnose na zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja.

Ovim inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni poreski obveznici koji se bave ugostiteljstvom, trgovinom, proizvodnjom i prodajom hljeba i peciva, te drugim uslužnim djelatnostima.

Iz Porezne uprave navode da će nastaviti da kontrolišu zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i da rade na sprečavanju sive ekonomije, te pozivaju poreske obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone.

“Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreskih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, biće im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci”, upozorili su iz ove uprave.

Posted by on 2019-04-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login