U Amazonu za dvije godine otkrivena 381 nova vrsta

Amazon

Amazon

Naučnici su tokom dvogodišnjeg istraživanja u regionu Amazona otkrili 381 novu vrstu, prenio je danas BBC. Pronađeno je 216 do sada nepoznatih biljaka, 93 vrste riba, 32 vodozemca, 20 sisara, 19 gmizavaca i jedna vrsta ptice.

U izvještaju Svjetske fondacije za prirodu (WWF) i brazilskog Mamiraua instituta za održivi razvoj, objavljenog u Sao Paulu, navodi se da su vrste otkrivane u prosjeku na svaka dva dana.

Autori izvještaja upozoravaju da su gotovo sve novootkrivene životinje i biljke nađene u područjima koje ugrožava ljudska aktivnost.

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još uvijek otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla i kao najveće opasnosti označio poljoprivredu i sječu šume.

“Sve novootkrivene vrste se nalaze u područjima u kojima ljudi uništavaju Amazon. To je veoma važno jer dokazuje da naša ekonomska aktivnost dovodi vrste do istrebljenja prije nego što uopšte saznamo za njih”, rekao je Melo.

Izvještaj se pojavio u vrijeme oštre debate u Brazilu u vezi sa vađenjem rude u prirodnim rezervatima.

Sud je juče suspendovao vladinu uredbu kojom bi rezervat Renka u istočnom Amazonu bio otvoren za komercijalno rudarstvo.

Dekret koji je potpisao predsjednik Mišel Temer su protivnici opisali kao “najveći napad na Amazon u prethodnih 50 godina”. Vlada je najavila žalbu na odluku suda.

Amazonska prašuma je najveća na svijetu i čuvena je po raznolikosti vrsta i staništa.
Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još uvijek otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla. Od 1999. do 2015. otkriveno je više od 2.000 novih vrsta.

Posted by on 2017-09-12. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login