U Australiji temperature rastu i do 50 stepeni

vrućineVal paklenih vrućina pogodio je velik dio unutrašnjosti Australije.

Stanovnici pogođenog područja željno iščekuju noć kada bi trebalo stići olakšanje u vidu manjeg osvježenja, čim će se okončati rekordno vruć početak januara na tom području.

Ekstremno visoke temperature zabilježene su na velikom području od unutrašnjosti Queenslanda, preko centralne Australije do sjeverozapadnog Novog južnog Walesa, prenosi Crometeo.

“Vrhunac vrućina dogodit će se u četvrtak i petak, no u dane vikenda stiže osvježenje, pa će temperature pasti na prosječne vrijednosti, a to znači na oko 35°C”, rekao je meteorolog Graeme King.

Tokom četvrtka temperature su u mnogim područjima premašile 40 stupeni Celzijevih.

“Century Mine je zabilježio 44,6°C, Camooweal 45,5°C, zračna luka Monument 45,9°C, sve su to rekordne vrijednosti za mjesec januar na tim mjernim stanicama. Bedourie je izmjerio 47,3°C, a Birdsville 48,6°C što predstavlja novi `all time` rekord”, rekao je King.

Sjeverni će vjetrovi potisnuti vrućinu prema jugoistoku sljedećih dana. Tako se u Brisbaneu u subotu očekuje oko 40°C.

Krajnji sjever Južne Australije također je zabilježio temperature vrlo blizu rekordnim vrijednostima tokom četvrtka. Bivša tropska oluja Christian premještala se preko ovog dijela Australije donoseći snažne vjetrove.

Meteorolog John Nairn rekao je da je najviših 49,3°C izmjereno u gradu Moomba, a da je na nekoliko nedržavnih meteo stanica temperatura dosegla 50°C.

Posted by on 2014-01-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login