U banjalučkoj Ferhadiji molitveni skup o miru i pomirenju

Banja Luka FerhadijaDrugi dan Međunarodnog samita o miru i pomirenju “Korak naprijed“, nastavljen je jutros molitvenim skupom u banjalučkoj džamiji Ferhadiji.

Osim predstavnika islamske zajednica te katoličke crkve, molitvenom skupu prisustvuje i predsjednik sabora Republike Hrvatske Josip Leko, kao i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

U banjalučkoj katedrali sinoć je molitvenim zborovanjem vjerskih poglavari i predstavnika društveno-političkog života Bosne i Hercegovine i regije, kao i međunarodnih zvaničnika počeo Međunarodni samit “Mir i pomirenje – Korak naprijed”.

U ime Katoličke crkve, osim biskupa banjalučkog i predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franje Komarice kao domaćina, sudjelovali su i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, zatim reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, kao i predstavnici Jevrejske zajednice, koji su potpisali i zajedničku deklaraciju.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Banje Luke na ovom skupu učestvuju samo u ulozi posmatrača, ali ne i zvaničnih sudionika.

Samit će danas biti nastavljen panel diskusijom pod nazivom “Liderstvo u 21. vijeku”, a pored predsjedavajućeg Škaljića, skupu bi se trebali obratiti i Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, Josip Leko, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, Nebojša Stefanović, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srbije, Božo Ljubić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Organizator ovog međunarodnog samita je Evopska akademija Banjalučke biskupije, a suorganizatori su parlament RS-a i Institut “Zrinski“.

Posted by on 2013-06-10. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login