U Banjoj Luci počinje Četvrti međunarodni festival animiranog filma

Banja Luka

Banja Luka

U Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci danas počinje Četvrti međunarodni festival animiranog filma “Banja Luka 2011”, u okviru kojeg će biti prikazano više od 300 animiranih filmova iz 30 zemalja. Festival će otvoriti britanski animator Fil Muloj.

Prethodno će biti otvorena izložba stripa Borivoja Dovnikovića, povodom obilježavanja sedam decenija rada ovog istaknutog hrvatskog animatora, potvrdili su u Asocijaciji za vizuelnu umjetnost “Feniks art”, koja je organizator manifestacije.

Festival će trajati do 28. oktobra, a pored Banje Luke, animirani filmovi bit će prikazivani i u Sarajevu, Tuzli, Trebinju, Bijeljini, Gradišci i Mrkonjić Gradu. U glavnom, takmičarskom programu, publika i žiri će vidjeti i ocijeniti 47 ostvarenja, među kojima i animirane filmove svjetski poznatih autora, ali i četiri filmske animacije iz BiH. U dječijem takmičarskom programu biće prikazano 14 animiranih filmova.

Umjetnike i njihov rad ocijenit će međunarodni žiri u sastavu Vera Nojbauer iz Velike Britanije, Izabela Plucinska iz Poljske, Steva Živkov iz Srbije, Marko Meštrović iz Hrvataske i Luka Kecman iz BiH, a glavna festivalska nagrada iznosi 3.000 eura. Britanska animacija, koja je ove godine u fokusu festivala, bit će predstavljena sa 45 filmova u dva bloka, savremena i dječija animacija, dok će se u okviru posebnog programa predstaviti čuveni britanski Studio “Ardman”, s tradicijom dugom četiri decenije.

U programu autorskih retrospektiva publiku očekuje izbor filmova Zlatka Boureka, veterana zagrebačke škole animiranog filma, čije ostvarenje “Mačka” je svrstano među 100 najznačajnijih animiranih filmova u historiji.

U okviru festivala bit će obilježen i značajan jubilej, četiri decenije od osnivanja Majskog festivala animiranog filma “Banja Luka 71”, najznačajnije manifestacije te vrste u bivšoj Jugoslaviji. I ove godine će na festivalu, koji je uvršten u Godišnji kalendar manifestacija od značaja za Grad Banju Luku, biti odabran kandidat za evropsku nagradu za najbolji animirani film “Cartoon D’Or”.

Posted by on 2011-10-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login