U Banjoj Luci pojedina naselja i ovo ljeto bez vode

Banja Luka

Banja Luka

Pojedina prigradska naselja i rubni ruralni dijelovi Banja Luke i ovo ljeto, uz nesnosne vrućine, koje dosežu i do 40 stepeni, nemaju vodu.

Na početku 21. vijeka, ogorčeni mještani Šibova i još nekih naselja, pričaju da ostaju žedni i da im je danas teže nego kada su se oslanjali samo na vlastite bunare.

Mještani Šibova pričaju da su prije tri godine “Vodovodu“ uplatili po 2.000 KM, a zauzvrat često se dešava da su i po nekoliko mjeseci slavine suve.

Slično stanje je i u naselju Pavlovac.

Kao jedino rješenje nadležni su ponudili redukcije drugim gradskim zonama kako bi se koliko-toliko popravila situacija u dijelovima grada koji hronično nemaju vodu.

“Na prve dojave da je količina vode značajno smanjena reagovalo se na način da je uspostavljen režim redukcije za 430 domaćinstava, i da je to, u ovom trenutku, jedino moguće rješenje. Tako će svaki drugi dan, od devet sati ujutro, biti isključivani naselja Pervan donji – Koprene, Miloševići – Vučići i niže zone Pavlovca (Mihajlovići, Đurđevića put, Ninkovići i Kopanje), dok će u tom periodu vodu imati naselji Šibovi i više zone Pavlovca”, pojasnio je direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić.

Tvrdi da visoke temperature izazivaju povećanu potrošnju vode na seoskom području, dok je posljedica suše smanjena količina vode na izvorištima kojima raspolaže ovaj Centar.

Situaciju dodatno otežava to što, u sinergiji ova dva negativna faktora, dolazi do, kako kaže, neracionalnog korištenja vode.

On je istakao da je prije nekoliko dana na području naselja Pavlovac došlo do nedostatka vode, naglasivši da su geografski položaj i tehnička rješenja ovog naselja takva da dozvoljavaju samo određene količine za snabdjevanje potrošača na ovom prostoru.

“Centar za razvoj i unapređenje sela može da isporuči potrošačima na području naselja Pavlovac, koji gravitiraju rezervoaru Koprivnjak, onoliko vode koliko preuzme od gradskog “Vodovoda”. Mi ovu vodu praktično kupujemo od “Vodovoda” da bi je isporučili potrošačima”, rekao je Šarić.

Godinama se za ovaj problem zna pa je sačinjen program vodosnabdijevanja rubnog i seoskog područja koji podrazumijeva izgradnju novih kapaciteta.

Od tada su prošle pune četiri godine, a mještani ugroženih naselja i dalje čekaju da iz slavine poteče voda.

Posted by on 2012-07-09. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login