U Beogradu objavljena knjiga ‘Poznati Duvnjaci’

Ovih je dana u Beogradu objavljena knjiga “Poznati Duvnjaci” autora srbijanskog novinara Momčila Karana, podrijetlom iz Tomislavgrada.

Duvno, Duvanjsko polje

Duvno, Duvanjsko polje

Knjiga sadrži biografije više od 260 osoba, rođenih Duvnjaka i ljudi podrijetlom iz Tomislavgrada, kao i osoba, koje nisu rođene u tom gradu, ali su svojim radom i djelovanjem ostavili traga u tom mjestu.

“Cilj mi je bio da budem objektivan i da u knjizi bude dostupna biografija svakog poznatog Duvnjaka, do koje sam mogao doći, u kraćem ili širem obimu. U mojoj knjizi su, a ne kao na nekim drugim mjestima, pripadnici ne samo jednog, već sva tri naroda – i hrvatskog, i srpskog, i bošnjačkog”, kazao je Karan dodavši da je na knjizi radio nekoliko godina.

Kroz biografije više od 260 osoba autor je nastojao kompletirati povijest duvanjskog kraja od rimskog doba do danas.

On je u knjizi objedinio biografije Duvnjaka iz starih vremena, zatim svećenika iz 19. i 20. vijeka, komunista i socijalističkih rukovoditelja.

Tu su također biografije privrednika, univerzitetskih profesora, akademika i doktora nauka, potom književnika i likovnih umjetnika, političara iz novijih vremena, novinara i sportaša.

U knjizi su, između ostalih, biografije Mijata Tomića, fra Ivana Ančića, Boriše i Vlajka Kovačevića, Derviša i Selima Numića, Joze Bakrača, Mileta Perkovića, Ivana Brigića, Virgilija Nevistića, Sime Važića, Ivana Ivančića, Dževada Karahasana, Ivice Đikića, Ivića Pašalića, fra Mije Čuića, fra Gabriela Mioča, prim. dr Mirsada Đuguma, Pere Tadića, dr. Ivana Šarca, dr. Ivana Bagarića, fra Ante Perkovića, fra Smiljana Zvonara, Muje Musagića, Anice Martinović-Kovač, Vjekoslave Huljić, Milana Karana, Ešrefa Selimovića, Petra Miloša, Branke Nevistić, Mate Kelave, Josipa Perića, Ivana Vukadina i mnogih drugih.

Autor je poručio kako je ovom knjigom htio pokazati koliko je jedna mala i decenijama siromašna sredina dala poznate osobe, odnosno one koji su se pokazali uspješnim u raznim granama ljudskog djelovanja, od umjetnosti, književnosti i znanosti, preko politike i ekonomije, do sporta i zabave.

Posted by on 2017-12-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login