U Beogradu protest protiv novih mjera, policija spriječila demonstrante da uđu Skupštinu

Ispred Skupštine Srbije večeras su se okupili građani koji protestuju zbog ponovnog uvođenja policijskog časa, koji je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu.

Beograd, protest
Beograd, protest

Protest je izmakao kontroli, kada su demonstranti srušili zaštitnu ogradu ispred zgrade Skupštine, palili baklje i krenuli ka zgradi.

Nekolicina demonstranata pokušala je da uđe u hol, nakon čega ih je policija izbacila.

Žandarmerija je postavila kordon na stepeništu ispred ulaza u zgradu Parlamenta, a upotrijebljen je i suzavac. Demonstranti i policija ponovo su se sukobili oko 23.30, a policija je ponovo bacila suzavac u pokušaju da spriječi učesnike skupa da uđu u Skupštinu Srbije.

Demonstranti su bacali kamenice i baklje ka policiji i oteli nekoliko štitova policiji, koja je odgovorila bacanjem veće količine suzavca.

Nakon toga, jedan broj demonstranata krenuo je ka Kosovskoj ulici, gdje se nalazi drugi ulaz u Skupštinu Srbije, a jedan dio je krenuo da se razilazi.

Učesnici protesta prethodno su blokirali saobraćaj na raskrsnici Trga Nikole Pašića i Takovske ulice, a pojedini među njima su zviždali pištaljkama.

Demonstranti su skandirali “izdaja, izdaja”, “oj Kosovo, Kosovo”, “lopovi, lopovi”, “ostavka, ostavka” i uvrede na račun Vučića, dok su policajcima skandirali “bacite štitove”.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije večeras je saopštio da se zbog alarmantne epidemiološke situacije u Beogradu uvode nove mjere – zabrana okupljanja više od pet ljudi i policijski čas od od petka od 18 časova do ponedeljka u pet časova ujutru.

On je poručio da bi volio da zabrana kretanja bude na snazi u cijeloj Srbiji, ali da će konačnu odluku o tome donijeti Krizni štab.

Iz Saveza za Srbiju saopšteno je da nove mjere protiv širenja virusa korona u Beogradu vide kao “iživljavanje nad građanima”.

Posted by on 2020-07-08. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login