U Beogradu skup podrške protestima građana u BiH

Beograd

Beograd

Grupa građana koja podržava masovne građanske proteste u Bosni i Hercegovini najavila je danas da će 10. februara, u ponedeljak u centru Beograda, na Trgu republike organizirati protest solidarnosti.

Protest organiziraju građani koji su se okupili na grupi na Facebooku pod nazivom “Podrška narodu Tuzle iz Srbije”. U pisanom saopćenju dostavljenom medijima, navodi se da protesti u BiH na dramatičan način postavljaju pitanja koja se ućutkavaju godinama, piše Blic.

“Njihova spontanost, orijentacija na socijalne i ekonomske probleme i, istovremeno, jasna težnja da se distanciraju od nacionalnih i verskih sukoba, kao i od svih postojećih političkih partija pružaju po prvi put prostor mladim i uglavnom nezaposlenim ljudima da uzmu aktivno učešće u političkom životu,” stoji u saopćenju.

Dodaje se da je Tuzla podigla svoj glas i započela borbu za socijalna prava i prevazilaženje podjela.

“Najbolja solidarnost koju možemo da pružimo jeste da se i sami organizujemo i konačno na dnevni red postavimo pitanja dvodecenijske pljačke narodnog bogatstva putem ratova i privatizacija”, navodi se u saopćenju.

Skup je zakazan za 16 sati kod restorana Ruski car.

Posted by on 2014-02-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login