U Beogradu započeo 45. FEST, festival otvorila Monica Bellucci

FEST film Beograd

FEST film Beograd

Filmom Emira Kusturice “Na mliječnom putu” u Beogradu je u petak navečer otvoren 45. međunarodni filmski festival FEST na kojem će do 5. marta premijerno biti prikazano 95 filmova.

“Dragi Beograde, festival je otvoren”, pozdravila je publiku na otvorenju FEST-a u Sava centru zvijezda ovogodišnjeg festivala, talijanska glumica Monica Bellucci.

Među filmovima koji će biti prikazani u glavnom programu festivala posjetitelji će, izvan konkurencije, moći pogledati i favorite za Oskara u svim kategorijama, poput filmova “Elle”, “Mjesečina”, “Jacky”, “La la land”, “Po cijenu života” i “Manchester na moru”.

U glavnom takmičarskom programu sudjelovat će 15 filmova iz 12 zemalja: Francuske, Islanda, Rusije, Nizozemske, Češke, Italije, Grčke, Izraela, Iraka, Irana, Hrvatske i Slovenije, a umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić najavio je da međunarodni takmičarski program predstavljaju tematski različita ostvarenja.

Peteročlani međunarodni žiri odlučivat će o nagradama za najbolji film, scenarij, režiju, najbolju mušku i žensku ulogu, te najbolji debitantski nastup, a bit će dodijeljena i nagrada žirija.

Otvorenje FEST-a obilježila je i dodjela nagrada “Beogradski pobjednik” srpskom glumcu i redatelju Ljubiši Samardžiću za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i španjolskom redatelju Carlosu Sauri za dosadašnje stvaralaštvo.

U ime Samardžića, spriječenog bolešću, nagradu je preuzela tajnica za kulturu u upravi Beograda Ivona Jeftrić.

Posted by on 2017-02-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login