U bh. fudbalu nema politike, NS BiH više nema dugova

Nogometni savez, BiHŠta nam je cilj na Svjetskom prvenstvu (SP) u Brazilu? Pitat ću selektora naše fudbalske reprezentacije Safeta Sušića. Ne volim se miješati u struku, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Elvedin Begić, predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH).

Podsjetio je na riječi selektora Sušića ”da imamo snage, znanja i ekipu za drugi krug takmičenja”.

”Naravno, lično bih volio da odemo još i dalje… Odredit ćemo uskoro naše ciljeve na Mundijalu. Međutim, i samo pojavljivanje BiH u Brazilu je velika stvar, ne samo u fudbalskom smislu. Pojavljivanje imena BiH na tako važnim skupovima jako je bitno“, govori Begić.

Begić će u Brazilu biti jedini od 24 predsjednika nacionalnog saveza čija će reprezentacija debitirati na SP, čime će na svojevrstan način ući u historiji najvažnije sporedne stvari na svijetu u svojoj zemlji.

„Za BiH će nastup na SP biti nešto posebno, pošto ćemo prvi puta u historiji igrati na tako velikom takmičenju. Desit će se to u Brazilu, što opet ima simboličan značaj. Meni kao predsjedniku, koji je u prvoj godini mandata uspio doći do važnog cilja, to čini posebnu čast. Sretan sam i ponosan da sam dao doprinos na putu ka SP. Mnogi će vagati koliko je bio, ali daje mi snagu da dam sve od sebe da sa saradnicima uradimo svako svoj dio posla da se i dalje nađemo na velikim takmičenjima“, kazao je Begić, smatrajući da je „plasman reprezentacije na SP ponudio iskru nade stanovnicima BiH u tmurnoj političkoj i ekonomskoj situaciji da postoji bolje sutra na čitavom državnom teritoriju“.

Na pitanje da li će podijeljena zemlja biti ujedinjena, barem, tokom nastupa njenih najboljih fudbalera na SP u Brazilu, Begić je odgovorio:

„Pitanje za političare je hoće li fudbal ujediniti zemlju. Ipak, fudbal je planetarno ujedinjavao ljude, pa se nadam da će to biti slučaj i ovdje kod nas u BiH“.

Tvrdi i da politike nema u bh. fudbalu.

„U N/FS BiH vladaju bolji odnosi nego u državnim političkim institucijama. Politike nema u našem fudbalu! To stalno ističem. Postoje pojedinačni interesi koji traže od politike da stane iza njih, ako ništa više retorički nego li praktično. Nisam vidio da ima politike u radu i djelovanju N/FS BiH“, decidan je Begić.

Smanjiti broj klubova u Premijer ligi BiH

U protekloj 2013. godini BiH je kao druga država u regiji, nakon Srbije, izgradila moderan Trening centar za potrebe svojih nacionalnih selekcija.

„Trening centar N/FS BiH uskoro će biti u funkciji u punom kapacitetu. Omogućit će bolji rad, pogotovo, selekcijama u mlađim kategorijama“, govori Begić.

Kako kaže, nakon mnogo problema i u 2011. godini suspenzije N/FS BiH od strane FIFA i UEFA, posljednjih mjeseci došli su bolji dani za N/FS BiH.

„Savez je imao mnogo problema sa finansijama u 2011. godini. Kada je došlo do suspenzije imao je puno dugovanja prema dobavljačima, Poreskj upravi, bio je opterećen brojnim sudskim procesima, hipotekom na zgradu… I prije mog dolaska vidjelo se svjetlo na kraju tunela. Na početku mog mandata spoznalo smo da nismo u minusu koji se nije mogao sanirati. Sa ponosom sada kažem da zaista nemamo nikakvih dugova. U 2013. pozitivno smo poslovali sa budžetom većim od 50 pusto u odnosu na 2012. Nije to opet značajno kako je u drugim zemljama, ali je nešto što daje nadu da možemo stići ciljeve drugih razvijenih saveza u Evropi“, objašnjavao je Begić.

Premijer liga BiH ragularnija je u posljednje dvije sezone, ističu brojni fudbalski stručnjaci iz klubova koji se takmiče u „elitnom bh. razredu“ sa čim se slaže i Begić.

„U zadnje tri godine pokušavamo podići kvalitet fudbala. Rekonstrukcijom travnjaka na premijerligaškim stadionima omogućit ćemo još bolje uslove za igru. Prije godinu i po ponudili smo Skupštini N/FS BiH prijedlog o skraćenju broja klubova u ligi. Tada je odbijen, ali već sada jasnija je slika da moramo ići ka smanjenju broja kluba, da li putem licenciranja po pravilnicima FIFA, UEFA i našim, ili… Idealno bi bilo postepeno smanjiti ligu, što bi svakako doprinijelo podizanju kvaliteta“, obrazložio je Begić.

Posebno je podcrtao da su odnosi N/FS BiH sa UEFA i FIFA izvanredni.

„U prošloj godini BiH su posjetili Michel Platini, predsjednik UEFA, koji je sa mnom otvorio Trening centar u Zenici, kao i Sepp Blatter, predsjednik FIFA kako bi dodijelio priznanje N/FS BiH. Posjet dvije tako značajne ličnosti Savezu dokaz su koliku imamo podršku od FIFA i UEFA u provođenju naših strateških planova i eventualnih novih projekata“, rekao je Begić za Anadolu Agency, kazavši i kako N/FS BiH ima odlične odnose sa savezima susjednih zemlja sa kojima će raditi na projektima sigurnosti na stadionima, tj. u borbi protiv huliganizma.

Kao prvi i na EURO 2016

Prije nekoliko dana iz UEFA zvanično su objavili da će BiH po prvi put biti nositelj u žrijebu kvalifikacija za Evropsko  prvenstvo. Naredno bit će odigrano u Francuskoj 2016. godine, a po prvi put može se desiti da jednu grupu sačinjavaju reprezentacije država nastalih raspadom nekadašnjeg SFR Jugoslavije, što Begić ne bi želio da bude epilog žrijeba 23. februara u Nici.

„Takvu grupu ne bih želio iz drugih razloga, ali i ako se desi imat ćemo snage i spremnosti da te utakmice prođu uredu, a  mi se plasiramo na EP u Francusku. Naš cilj bez obzira na olakotne okolnosti što će dvije prvoplasirane ekipe iz grupa izboriti nastup na EURO, mi biti nosioci i izbjeći sedam jakih ekipa, je da se plasiramo na šampionat i budemo prvi u kvalifikacijskoj grupi“, poručio je Begić.

Raduje ga podrška koju je reprezentacija BiH dobijala proteklih mjeseci iz mnogih dijelova svijeta, pogotovo prijatelja iz susjednih zemalja i Turske.

Istakao je da je plasmanom BiH na SP porastao i interes sponzora koji svakodnevno kontaktiraju Savez, među kojima su i ugledne svjetske kompanije. Otkrio je da je N/FS BiH počeo pregovore i sa najvećim evropskim avio prijevoznikom Turkis Airlinesom, koji bi mogao biti jedan od pokrovitelja reprezentacije na predstojećem Mundijalu.

Posted by on 2014-02-02. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login