U BiH će biti struje uprkos pandemiji

Pandemija korona virusa za sada ne ugrožava proizvodnju električne energije u Bosni i Hercegovini. U FBiH su poduzete konkretne mjere, a pozitivni signali stižu i iz RS-a

struja

„Činimo sve što možemo kako bismo ponudili dovoljne količine uglja. Radimo po smjenama, nakon čega slijedi odmor u posebno predviđenim i uređenim prostorijama. Vjerujem da najmanje mjesec dana možemo podnijeti pritisak posebnog režima proizvodnje”, ističe predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH (FBiH) Sinan Husić, govoreći za Deutsche Welle o specifičnostima rada u uslovima pandemije korona virusa.

„Raspoloženje rudara je dobro, a svjesni smo da u ovom vremenu, i Eelektroprivreda (EP) BiH i rudnici, moraju zajedno poduzeti napore kako bi se osigurala proizvodnja dovoljnih količina električne energije. Kada kriza prođe ponovo možemo otvoriti pitanja koja se tiču odnosa rudnika i EP”, kaže Husić.

Dobra organizacija u Elektroprivredi BiH

Kako bi se osigurali stabilnost energetskog sistema i kontinuitet u proizvodnji električne i toplotne energije, 167 radnika EP BiH rade 14 dana u dvije smjene bez napuštanja proizvodnih objekata. Iz EP je saopćeno da su u pogonutermoelektrane (TE) u Tuzli i Kaknju, što zadovoljava potrebe Federacije BiH (FBiH) za električnom energijom i toplotnom energijom za grijanje Tuzle, Lukavca i Kaknja. U skladu sa potrebama, u pogonu su i agregati hidroelektrana (HE) na Neretvi.

Proces rada u EP BiH odvija se po principu „zatvorenog ciklusa” koji podrazumijeva potpunu izolaciju zaposlenika u prostorima termoelektrana i hidroelektrana na period 14 dana. Tako je u TE Tuzla u izolaciji 117 zaposlenika, u Kaknju 20, a u HE na Neretvi 16. Iz EP BiH tvrde da su im osigurani svi uslovi neophodni za rad i boravak u proizvodnim jedinicima. Nakon 14 dana rada, zamijenit će ih kolege koji su trenutno u kućnoj izolaciji. Upravljanje sistemom također je organizirano po principu „zatvorenog ciklusa”.

Proizvodnja uz očuvanje zdravlja radnika

Poseban režim rada u TE Tuzla primjenjuje se od utorka (24.3.). Radi se po 12 sati u dvije smjene, pri čemu nema napuštanja kruga TE. „Osnovni cilj koji smo sebi zadali je osiguranje kontinuiteta procesa proizvodnje električne energije, toplotne energije za grijanje Tuzle i Lukavca i tehnološke pare za industriju. Sve to radimo uz uvažavanje važnog faktora, očuvanja zdravlja ljudi, odnosno radnika TE Tuzla”, kazao je direktor TE Tuzla Izet Džananović.

„Rudari u FBiH u vanrednim okolnostima proizvode potrebne količine uglja za kontinuiranu proizvodnju električne energije, a to je u ovim vremenima prijeka potreba društva”, kaže predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić za Deutsche Welle. On kaže da je formiran i Krizni štab u okviru Sindikata koji prati situaciju u svim rudnicima iz sastava koncerna EP BiH, te da se redovno podnose izvještaji i poduzimaju sve propisane mjere.

U FBiH dovoljne količine uglja za 60 dana

„EP BiH čini sve kako bi građani bili uredno snabdjeveni električnom energijom i u ovim posebnim okolnostima, i nadam se da neće biti prekida u snabdijevanju električnom energijom”, kaže za Deutsche Welle izvršni direktor za proizvodnju u EP BiH Senad Sarajlić. Ističe da su se nadležni u EP BiH na poseban režim rada odlučili zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

„Spremno smo dočekali ovu situaciju tako da, i u slučaju prestanka isporuke uglja, na depoima imamo dovoljne količine uglja za 50 do 60 dana. Imamo repromaterijale i punu hidroakumulaciju u Jablanici, što nam također osigurava značajnu rezervu električne energije. Informacije iz rudnika su ohrabrujuće, nema incidenata i nema naznaka da bi proces proizvodnje mogao biti obustavljen”, kaže Sarajlić za Deutsche Welle.

U RS-u bez isključenja struje za vrijeme krize?

Pozitivni signali stižu i iz Eelektroprivrede Republike Srpske (EP RS). „Dani koje živimo i zajednička nedaća sa kojom smo suočeni, još jedna je prilika da EP RS potvrdi da su joj korisnici usluga, građani RS na prvom mjestu, rame uz rame sa svim zaposlenima u sistemu”, saopćeno je iz EP RS.

Rečeno je da su svi napori EP RS usmjereni ka dva cilja. „Prvi je da u proizvodnim postrojenjima obezbijedimo potrebne količine električne energije za domaći konzum, a drugi da osiguramo kontinuitet isporuke, te što brže lociramo i otklanjamo eventualne kvarove koji mogu biti razlogom prekida u isporuci”.

Kad ima struje, lakše je „ostati kod kuće”

U EP RS ističu da je već donešena odluka da se za vrijeme trajanja vanrednog stanja neće vršiti planska isključenja u funkciji redovnog održavanja postrojenja, kako bi se život u okolnostima u kojima se građani pozivaju da „ostanu kod kuće”, odvijao u koliko-toliko normalnim uslovima, te kako bi se zaposlenima koji su upućeni na „rad od kuće” to i omogućilo.

Stručnjaci ističu da je trenutna kriza, koja pogađa uslužni, ali i čitav realni sektor, karakteristična i po tome što može dovesti do pada potražnje energije.

Moguć pad naplate potraživanja

„Ne treba očekivati veće probleme, osim blagog pada naplate potraživanja od fizičkih i pravnih lica. Međutim, ovo je privremeno. Treba svakako pohvaliti aktivnosti EP BiH, konkretno TE Tuzla, koje prije svega treba da održe stabilnost energetskog sistema i doprinesu stabilizaciji ukupnih ekonomskih prilika u državi”, kaže ekonomista Admir Čavalić.

On vjeruje da bi usljed manjih energetskih potreba u državi moglo doći do povećanog izvoza električne energije, što će zavisiti i od brzine oporavka regionalnih ekonomija. „Ono što se preporučuje za strateške sisteme tipa energetskog, jeste da ulože maksimalne napore u industrijsku zaštitu tj. prvenstveno zaštitu svojih radnika. Ovo je trenutno najveći poslovni rizik u ovom sektoru”, zaključuje Čavalić.

Posted by on 2020-03-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login