U BiH djeluje više od 100 TV stanica

 TV stanicaUdruženje/udruga BH novinari danas je povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija upozorila na veoma težak položaj kantonalnih i općinskih javnih medija – radio i televizijskih stanica u kojima novinari rade u veoma teškim uvjetima i pod snažnim političkim pritiscima.

U BiH djeluje više od 100 općinskih, regionalnih i kantonalnih javnih radio i TV stanica, koje po misiji trebaju biti servisi građana u lokalnim zajednicma, ali su najčešće pod direktnom kontrolom lokalnih i kantonalnih vlasti.

Ovo udruženje upozorava da se kantonalne i općinske vlasti direktno miješaju u uređivačku politiku, vrše izbor politički i nacionalno podobnih, a ne obrazovanih i kompetentnih direktora i glavnih urednika, a nadzorni odbori u ovim medijima postaju mjesta za “uhljebljnje” odanih političkih kadrova koji različitim brutalnim metodama ograničavaju medijske sobode.

Ocjenjuje se da je naročito teška situacija u RTV USK, RTV Goražde i RTV TK, gdje se s promjenom političkih snaga u katonalnim skupštinama ili u općinskim vlastima najdirektnije vrši pritisak na urednike i novinare, prijeti smijenama i otkazima ili na druge načine novinarski i urednički položaj čine nesigurnim.

Ovaj put ističemo i neprimjereno ponašanje čelnika općine Bihać i vlasti u USK, koji dolaze iz različitih političkih stranka, stvaraju vještačke podjele među medijima ili pokušavaju zabraniti novinarima da izvještavaju o temama koje nisu dio njihove političke agende proglašavajući ih “protivnicima”.

U tom konteksu, posebno je neprihvatljivo ponašanje načelnika općine Bihać Emdžada Galijaševića, koji je najavio kako će sve javne ustanove i preduzeća iz Bihaća prestati davati informacije novinarima RTV USK zbog toga što je on nezadovoljan načinom njihovog izvještavanja – navodi se u saopćenju.

Udruženje/udruga BH novinari upozorila je lokalne, kantonalne i regionalne vlasti da moraju poštovati slobodu izražavanja i prava novinara, te stvoriti uvjete za nesmetan, plaćen i dostojanstven rad u javnim i drugim medijima koji djeluju u lokalnoj zajednici.

Istovremeno, pozvalo je sve novinare u BiH da 3. maja iskažu solidarnost s kolegama u lokalnim medijima, progovore o njihovom materijalnim položaju i različitim vrstama pritisaka s kojima se svakodnevno suočavaju, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Posted by on 2013-05-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login