U BiH ima oko 105.000 korisnika droge

drogaBosna i Hercegovina nije veliki proizvođač ili potrošač narokotika, ali je i dalje tranzitna zemlja za krijumčarenje droge zbog svoje strateške lokacije, navodi se u novom izvještaju američkog “State Departmenta” o kontroli droga.

U izvještaju pod nazivom “Međunarodna strategija kontrole narkotika 2012”, navodi se da krijumčari u BiH koriste balkanske rute za prebacivanje droge iz zemalja jugozapadne Azije na tržišta zapadne Evrope.

Ističe se i da postoje dokazi o vezama i konfliktima između kriminalnih elemenata u BiH i organiziranih kriminalnih grupa u Rusiji, Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji i sve više u Južnoj Americi. U izvještaju se, međutim, dodaje da nema kredibilnih dokaza da su visoki zvaničnici iz vlasti povezani s trgovinom narkoticima, naglašava se u izvještaju.

“State Department” smatra da je vlastima u BiH na svim nivoima neophodan “dodatni kapacitet” da bi se borile protiv tranzita ilegalnih migranata, robe za crno tržište i narkotika.

“Institucije na nivou BiH su, ipak, ostvarile određeni napredak u sprječavanju transporta narkotika unutar zemlje”, kaže se u izvještaju.

U izvještaju se procjenjuje da u BiH ima oko 105.000 korisnika droge.

Slabost državnih institucija, nedovoljno ljudstva u službama za suzbijanje droga i nedovoljna saradnja među odgovornim telima doprinose osetljivosti BiH na krijumčarenje droge, piše u izvještaju.

“State Department” uočava da na nivou BiH, entiteta i organa lokalne uprave postoji politička volja da se poboljša suzbijanje narkotika, ali da su vlasti usmjerile ograničene resurse na istraživanje ratnih zločina, terorizma i suzbijanje krijumčarenja ljudi.

Posted by on 2012-03-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login