U BiH je 15 posto stanovnika ovisno o alkoholu

U Bosni i Hercegovini je oko 15 posto stanovništva ovisno o alkoholu, a svaki četvrti ovisnik je žena. Poslijeratno bh društvo ima sve karakteristike postraumatskog, a iz godine u godinu zbog simptoma PTSP-a povećava se broj konzumenata alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci – rekla je u intervjuu za Fenu specijalista medicinske psihologije Lejla Ramić koja je predsjednica udruženja “Klubovi liječenih alkoholičara” (KLA).

alkohol

Iako u BiH nema preciznih podataka o broju ljudi koji su ovisni o alkoholu, psihologinja Ramić naglašava da problem konzumiranja alkohola u BiH ima dugu tradiciju te da se situacija tokom i poslije rata pogoršava.

Početak ratnih dejstava doveo je do dezorganizacije, kako profesionalnih psihijatrijskih službi, tako i brojnih klubova liječenih alkoholičara.

“Poslijeratno društvo u BiH ima sve karakteristike posttraumatskog koje se nakon agresije suočilo s teškim posljedicama kao što su: veliki broj nezaposlenih, tjelesnih invalida, veliki broj ratnim stresom povezanih mentalnih poremećaja, povećan broj samoubistava i ubistava, porast kriminala i nasilja, pojava netrpeljivosti i nasilja u obitelji te zloupotreba alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci”, objasnila je psihologinja Ramić.

Prateći podatke JU Zavod za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo, iz godine u godinu povećava se broj osoba koje zbog simptoma ratne psihološke traume intenziviraju konzumiranje alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci te su prinuđene zatražiti profesionalnu pomoć.

“U Dnevnoj bolnici Odjeljenja za alkoholizam već dugi niz godina provodi se kompleksni sociomedicinski model tretmana ovisnika o alkoholu, koji obuhvata individualnu, grupnu i obiteljsku terapiju, primjenu medikamenata te redovite odlaske u klub liječenih alkoholičara”, naglasila je ona.

Klub liječenih alkoholičara predstavlja temeljni i neizostavni oblik tercijarne prevencije ovisnosti o alkoholu, integriran u sveobuhvatni program prevencije i liječenja alkoholom izazvanih poremećaja. To je više obiteljska zajednica, formirana na principu samopomoći i uzajamne pomoći članova koji se nalaze u trajnom mijenjanju načina života te rastu i dozrijevanju svojih članova.

“Apstinencija od alkohola nije dovoljna sama po sebi nego uz apstinenciju treba mijenjati dosadašnji način života i odnos prema pijenju. U klubu se razvija prijateljska atmosfera, međusobno povjerenje i uvažavanje, dijele iskustva te pruža podrška i ohrabrenje u teškim trenutcima na putu ka uspjehu u procesu dalje rehabilitacije i resocijalizacije. Pomažući drugima pomažem samom sebi”, naglašava Ramić.

Nakon rata, pojašnjava ona, problematika koju članovi donose u klub je mnogo složenija, osim problema ovisnosti o alkoholu prisutni su i simptomi PTSP-a, kao i povećano nasilje u obitelji.

Posted by on 2013-08-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login