U BiH novinarske slobode i dalje ugrožene

novinari

Nacionalni izvještaj za BiH o medijskim slobodama i sigurnosti novinara, koji je danas predstavljen u EU info centru, pokazao je da su novinarske slobode ugrožene, da se novinari ne osjećaju sigurno i da im pada standard jer su pod stalnim pritiskom vlasnika medija, direktora i urednika.

– Rezultat navedenog istraživanja je da 48 posto ispitanika kreira svoje medijske sadržaje na način da sutra ne budu žrtve tužbi za klevetu ili da 51 posto ispitanika primjenjuje cenzuru da ne bi bili žrtve pritisaka zbog svojih tekstova – kazala je generalna tajnica Udruženja BH novinara Borka Rudić.

Ono što bi pomoglo u rješavanju ovakvog statusa novinara, kako kaže predsjednica Kluba novinara Zenica Velida Kulenović, jeste postojanje sindikata medija, što je već iniciralo Udruženje BH novinara.

Naglasila je da loša ekonomska situacija ne treba biti način za ekonomske i svake druge pritiske na medije posebno u lokalnim sredinama.

– Suština je da se moramo više solidarisati, ujediniti i ostaviti lične sujete sa strane, te se organizovano boriti za svoja prava da bismo lakše radili posao – poručio je predsjednik BHN Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić.

Izvještaj je urađen u okviru regionalnog projekta o navedenoj temi, finansiranog od EU. U projektu do 2018. sudjeluju novinarske asocijacije i medijski sindikati iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova i Makedonije, koji žele unaprijediti vlastite kapacitete da bi efikasno štitili slobodu izražavanja i sigurnost novinara u regionu.

Nakon zvaničnog predstavljanja Izvještaja “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH” Udruženje BH novinara ima namjeru da pokrene „iskren i pošten“ dijalog s nadležnim institucijama vlasti i vlasnicima medija u cilju da nađe najbolje rješenje za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara u BiH i drugim zemljama regiona.

Posted by on 2017-04-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login