U BiH od naredne godine skuplje cigarete

 Od početka 2016. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je danas iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

cigareteProizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra ove godine u UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2016. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu, koju je nedavno godine usvojio Upravni odbor UIO.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu je definisano da će se od 1. januara 2016. godine, na cigarete plaćati: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, te posebna akciza u iznosu od 60 KM za 1.000 komada, odnosno 1,20 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,23 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duvan za pušenje u 2016. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2016. godini i iznosi 89,20 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Na internet stranici objavljen je i pregled novih cijena cigareta koje su u prodaji u BiH.

Posted by on 2015-12-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login