U BiH počela akcija prikupljanja pomoći za Filipine

BiH, pomoć, FilipiniU organizaciji Crvenog krsta BiH pokrenuta je humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava za pomoć Filipinima, zemlji pogođenoj tajfunom Haiyan, jednom od najvećih prirodnih katastrofa u posljednjih nekoliko godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar Crvenog krsta FBiH Namik Hodžić podsjetio je da je na Filipinima veliki broj stradalih, kojima nedostaje vode, hrane i higijenskih sredstava.

“Skoro deset miliona građana je pogođeno direktno ili indirektno ovom katastrofom, to su zvanični podaci Ujedinjenih nacija. Procjene UN-a koje variraju govore o 10.000 žrtava. Ono što je naš mandat jeste da apeliramo na društvenu zajednicu, organe vlasti, građane, javni i privatni sektor, imajući u vidu poteškoće koje smo i sami preživjeli nedavno, da se odazovu pozivu i pokažu solidarnost“, kazao je Hodžić.

On je istakao da se BiH može samo priključiti u globalnu kampanju koju vodi Međunarodna federacija Crvenog krsta i polumjeseca, u kojoj se prikupljena novčana sredstva preko Ženeve usmjeravaju na Filipine.

Novčana sredstva u BiH mogu biti uplaćena u Sberbak BiH na račun 140-101-002588-6326 ili pozivom na brojeve telefona 090 291 032 BH Telecom i 092 890 830 HT Mostar.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović podsjetio je da je međunarodna zajednica pomagala BiH tokom njenog nesretnog perioda, te da je sad vrijeme da građani BiH uzvrate pomoć narodu kojem je to potrebno.

On je pozvao svakog građanina pojedinačno da na neki način učestvuje u ovoj kampanji i da BiH dokaže da tu ne živi samo narod koji uzima, nego da dođemo na taj stepen da dajemo drugima.

Predstavnici Međunarodnog krsta istakli su kako su svjesni teške finansijske situacije u BiH, ali da ima ljudi koji mogu pomoći Filipincima.

Koordinator za katastrofe ispred Društva Crvenog krsta BiH Davorin Pezer kazao je kako je zadatak ove institucije i odgovornost pomaganje drugima, dodavši da je i Crveni krst transparentan i da će javnost imati informacije o tome koliko je sredstava prikupljeno.

Posted by on 2013-11-15. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login