U BiH ugroženo milion kubnih metara šume

šuma

šuma

Šumarski fakultet u Sarajevu, u povodu Međunarodnog dana šuma, ukazuje na važnost šumskih ekosistema te izražavaju zabrinutost trenutnim odnosom prema ovom prirodnom naslijeđu.

”Trenutno je oko milion kubnih metara četinarske šume u BiH (jela i smrča) ugroženo potkornjacima. Sve je veći procent stabala koja se suše, jer nisu uspjela preživjeti sušne periode, a stotine hektara kvalitetne šume su progutali šumski požari” – rekao je dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Mirza Dautbašić.

Šume predstavljaju integralni dio globalnog održivog razvoja i imaju ključni značaj za kvalitet života bosanskohercegovačkog društva.

Svjetska banka je procijenila da život 1,6 biliona ljudi direktno ovisi od šume.

”Nažalost, uprkos stalnim upozorenjima, inicijativama i aktivnostima na promociji i zaštiti funkcija šuma, one se nemilosrdno uništavaju”, kaže dekan Dautbašić.

Upozorava da je udio zaštićenih područja na teritoriju Bosne i Hercegovine i dalje na samom dnu ljestvice evropskih zemalja, a područja koja nose ogroman potencijal za gorski, seoski turizam, biciklizam ili upotrebu ljekobilja, zatrpavaju se ilegalnim deponijama smeća.

Naglašava da su problemi s kojima se šumarstvo susreće brojni, ali nimalo začuđujući kada se uzme u obzir teška ekonomska situacija te uporedo s tim rastući zahtjevi društva za drvetom kao izvorom energije.

”Shodno ovim problemima i potrebom lokalnih zajednica za drvetom, ne prepoznaje se vrijednost šumskih ekosistema te se oni nemilosrdno krče i degradiraju.

Osim ovih poteškoća, brojne su objektivne okolnosti koje dovode u pitanje produktivnost i opstojnost šuma uzrokovane klimatskim promjenama, intenzivnim sušnim periodima i ekstremnim temperaturama, naročito u posljednje dvije godine.

Promjene u vodnom režimu su uzrok stresnih okolnosti koje trpe šumski ekosistemi, a posljedice ovakvog stresa su dovele do pojave različitih bolesti” – pojašnjava dekan Dautbašić.

Šumarski fakultet u Sarajevu svojim angažmanima nastoji ukazati na važnost očuvanja prirodnih šuma kao nosioca biodiverziteta.

Takođe, različitim projektima i publikacijama nastoji istaknuti neophodnost planiranja i podizanja novih šumskih nasada, kao i ekološki, sociološki i ekonomski značaj urbanog šumarstva.

”U povodu Međunarodnog dana šuma naši studenti Odsjeka hortikulture su uredili zelene površina oko zgrade Šumarskog fakulteta u Sarajevu, dok su studenti Odsjeka šumarstva proveli akciju pošumljavanja na planini Igman.

Ističemo da efikasno očuvanje šuma može jedino biti ostvareno slijedeći jedan integrativan pristup, koji objedinjuje obaveze onih koji se bave gospodarenjem ovim resursom i unapređenjem svijesti i znanja svih zainteresiranih skupina, kao i donošenjem i provedbom obavezujućih zakona” – rekao je dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Mirza Dautbašić.

Posted by on 2014-03-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login