U BiH više od 250 hiljada nezaposlenih žena

žene, posaoDok žene diljem svijeta ali i u Bosni i Hercegovini proslavljaju 8. mart, Međunarodni dan žena, malo ko se osvrće na činjenicu da se u BiH na biroima za zapošljavanje već dugi niz godina nalazi skoro 300,000 žena, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, prema posljednjim podacima, udio ženske populacije u registrovanim nezaposlenima iznosi 50,6 posto ili u apsolutnom iznosu 279.726 osoba.

Također, najveći broj nezaposlenih žena u Bosni i Hercegovini je sa srednjom stručnom spremom, odnosno njih 84.499.

Prema posljednjim podacima zvaničnih institucija, do zaposlenja u BiH najteže dolaze žene, nekvalificirani radnici (NK) i osobe sa srednjom stručnom spremom.

U Bosni i Hercegovini je zaključno sa 31. januarom ove godine na evidencijama bilo prijavljeno 557.314 nezaposlenih osoba, što u odnosu na 31. decembar 2013. predstavlja povećanje za 3.833 osoba ili 0,69 posto.

Prema podacima, nominalna stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini premašila je 44 posto. Nezaposlenost među mladima u Bosni i Hercegovini najviša je u regiji i iznosi skoro 60 posto.

Ipak, stvarna nezaposlenost u BiH je na razini od 27,5 posto jer evidencije zavoda za zapošljavanje ne odražavaju stvarno stanje na terenu s obzirom da je dio nominalno nezaposlenih zapravo angažiran unutar sektora “sive ekonomije”.

Posted by on 2014-03-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login