U BiH više od 3.500 oboljelih od multiple skleroze

multiple sclerosisPovodom 40 godina Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo održana je svečana akademija, a prisutnima je prikazan spot za pjesmu Bolu se ne dam koji je nastao prije tri godine kako bi se podigla svijest o ovoj neizlječivoj bolesti..

U BiH je od ove bolesti oboljelo više od 3.500 osoba, a prema procjenama Klinike za neurologiju UKCS-a u KS taj broj je oko 1.100 osoba.

Gordan Muzurović, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze KS već 18 godina se bori sa ovom bolešću, a autor je tekst pjesme Bolu se ne dam.

– 40 godina nije mali jubilej. Sve ove godine radimo na podizanju svijesti javnosti i društva da znaju za nas. Pokušavamo sami da radimo, da sami doprinosimo i da ne budemo nikome na teretu i da budemo punopravni članovi ovog društva – kazao je Muzurović.

Za multipla sklerozu moderna medicina nije pronašla lijek kao ni za niz drugih autoimunih oboljenja. S obzirom da se ova bolest ne manifestuje na svim oboljelim isto, Muzurović to objašnjava na slikovit način:

– Ne zove se džaba bolest 1001 lica. Svako od nas je drugačije doživljava i preživljava – kaže Muzurović.

Fata Bahtijarević, generalni sekretar Udruženja sa ovom bolešću živi već 28 godina, a unatoč bolesti ostvarila se i kao majka.

– Zvanična baza podataka oboljelih u KS ne postoji, a u našem udruženju imamo 330 članova.Tačan broj u KS ne postoji zvanična baza podataka. Udruženje radi i kao savjetovalište, što je naročito važno za mladu osobu kojoj se uspostavi dijagnoza. Takvoj osobi se sav svijet sruši, pogubi se, ne zna gdje se nalazi. Mi smo tu da dajemo podršku, razgovorom, da je uputimo gdje može da se obrati, na institucije, da vidi da nije sama da nas ima i dajemo podršku u svakom smislu – kaže Bahtijerević.

Iz kompanije Bosnalijek koja je bila i sponzor akademije obratila se Daniela Mandić, produkt menadžer navodeći da će ova kompanija uvijek pružati podršku onima kojima je potrebna.

– Bosnalijek kao društveno odgovorna kompanija u skladu sa svojom misijom djelovanja podržava rad različitih udruženja kojima je pomoć izuzetno potrebna. Drago nam je da smo prisutni na ovom obilježavanju 40 godina Udruženja s obzirom da se radi o specifičnoj populaciji kojoj je pomoć potrebna – kaže Mandić.

 

Posted by on 2015-12-06. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login