U Bihaću do 10. jula postavljena izložba Muzeja ratnog djetinjstva

U Bihaću je postavljena izložba Muzeja ratnog djetinjstva (MRD), koja daje uvid u lična iskustva djece iz Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Afganistana, Iraka, Palestine, Sirije, Hrvatske, Kosova i Eritreje.

Bihać, Una, foto: Ajdin Kamber
Bihać, Una, foto: Ajdin Kamber

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac istaknula je, na svečanom otvaranju, da je na izložbi predstavljen mali dio kolekcije Muzeja ratnog djetinjstva koja broji više hiljada eksponata.

“Željeli bismo tom izložbom i našim radom općenito dati glas djeci i mladima, saznati što više o iskustvima i potrebama djece iz ratom pogođenih područja. Također, želimo podići svijest o tome da svi možemo i moramo raditi na izgradnji i jačanju mira, na izgradnji i jačanju dijaloga i povjerenja u društvu, kao i na izgradnji empatije i razbijanju straha od drugog i drugačijeg”, naglasila je Krvavac te zahvalila partnerima izložbe i svima koji su učestvovali u realizaciji.

Šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti izrazila je zadovoljstvo što izložba MRD-a gostuje u Bihaću prvi put i pozvala sve da pažljivo čitaju izložene priče da bi razumjeli iskustva o kojima govore, sagledavajući ih iz šire perspektive djetinjstva obilježenog ratom, ali i očima migranata.

“Otvaranje izložbe dio je naših napora da povežemo lokalnu zajednicu i ljude u pokretu. Migracije ne treba posmatrati kao problem, one su dio naše svakodnevnice, a kao što neki od izloženih predmeta pokazuju, dio su iskustva i ljudi iz BiH”, rekla je Lungarotti.

Dodaje da svi možemo i trebamo raditi na stvaranju okruženja koje je pozitivno i prihvatajuće za sve.

Izložba će biti postavljena, u prostorijama Omladinskog centra ‘Ideja’ (ul. 502. Viteške brdske brigade), do nedjelje – 10. jula od 10 do 13 sati i od 17 do 21 sat.

“Nakon Beograda, Prištine i Strasbourga, to je četvrta putujuća izložba Muzeja ratnog djetinjstva u 2022. godini, a realizirana je u saradnji sa Udruženjem ‘U pokretu’ i Nevladinom organizacijom ‘IPSIA BiH’ te uz podršku Međunarodne organizacije za migracije”, navode iz Muzeja ratnog djetinjstva.

Posted by on 2022-07-02. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login