U BKC-u održan koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu

Sarajevo, BKCKoncertom studenata Muzičke akademije u Sarajevu upriličenom u Bosanskom kulturnom centru večeras je ta visokoškolska ustanova nastavila obilježavanje 60 godina postojanja.

Publici se predstavilo desetak studenata s više odsjeka te akademije, izvodeći djela najznačajnijih svjetskih kompozitora, poput Johanna Sebastiana Bacha, Roberta Schumanna, Mihaila Glinke, Johannesa Brahmsa te Domenica Scarlattija.

Dekan Muzičke akademije Ivan Čavlović istaknuo je za Fenu da se večerašnjim koncertom predstavljaju studenti s odsjeka solo pjevanja, klavirskog, gudačkog i duvačkog odsjeka.

Podvlači da je proslava 60. godišnjice Akademije već počela u oktobru prošle godine, dok će u ovoj kao centralnoj godini obilježavanja biti organizirano oko 30 koncerata raznog tipa.

– Imat ćemo seriju koncerata na kojima sviraju naši studenti, a svi će nositi naziv “Studenti na sceni”. Centralni događaj će biti 20. maja u Narodnom pozorištu, kada će biti izvedba “Fantastične simfonije” Ektora Berlioza. To je veliko i kompleksno djelo koje će svirati naši studenti i profesori, te gostujući profesori. Bit će to veliki ansambl od 80 do 100 muzičara. Tog dana je rođendan naše Akademije – kazao je on.

Posted by on 2015-03-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login