U BKC-u Zenica obilježavanje Prešernovih dana kulture

orkestarU organizaciji ambasade republike Slovenije, Ureda za Slovence u inostranstvu i Udruženja Slovenaca Encijana iz Zenice, održan je koncert Simfonijskog orkestra Konzervatorija za glazbu i balet Ljubljana u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. U okviru Slovenačkih dana kulture, tradicionalno se obilježava i Prešernov dan koji  se posljednjih godina obilježava i u našoj zemlji.

U prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, održan je koncert Simfonijskog orkestra Konservatorija za glazbu i balet iz Ljubljane, povodom obilježavanja Prešernovih dana u okviru Slovenačkih dana kulture. Oko 70 mladih umjetnika predstavili su se zeničkoj publici.

„Orkestar postoji od 1953. godine i intenzivno radimo na tome da propagiramo slovensku kulturu, slovenske kompozitore“, rekao je Slaven Kulenović, dirigent.

Značajnu ulogu u organizaciji koncerta ima i Udruženje Slovenaca Encijan iz Zenice. Udruženje je osnovano 1992. godine s ciljem humanitarnog rada i pomoći Slovencima, koji su se tokom rata zatekli u našoj zemlji. Vremenom je preraslo u značajnu instituciju, koja predstavlja vezu između naše zemlje i Slovenije, te most koji povezuje osim umjetnika i kulturnih radnika i važne privredne subjekte između ove dvije zemllje.

 

Posted by on 2015-02-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login