U Blagaju predstavljen bjeloglavi sup Jablan

Blagaj,  sup Jablan

Blagaj, sup Jablan

Predstavnici organizacija ”Novi val” i ”Naše ptice” danas su u Blagaju obilježili Međunarodni dan lešinara, te skrenuli pažnju na ugroženost, u prvom redu, bjeloglavog supa, ugrožene vrste price koja se nekada gnijezdila na liticama iznad Blagaja.

Sa predstavnicima Fondacije za zaštitu ptica iz Beograda dogovoren je nastavak saradnje te potpisivanje sporazuma o saradnji i razumijevanju u sklopu kojeg će se raditi na vraćanju bjeloglavih supova na podučje BiH.

Danas je, u okviru aktivnosti, predstavljen bjeloglavi sup Jablan koji je nedavno smješten u Eko centar Blagaj.

Predsjednik Omladinske organizacije ”Novi val” iz Blagaja Adnan Đuliman kazao je za Agenciju Fena da je taj sup sletio na područje Pala odakle je, u jako lošem stanju i otrovan, prebačen u Eko centar.

S obzirom na to da nije imao krilna obilježja niti prsten, ne zna se odakle je doletio.

Drugi je sup u kavezu u Blagaju, a danas su uzeti uzorci krvi da se utvrdi spol ptice.

Đuliman je naveo da je pretpostavka da je mužjak, a da u Centru živi jedna ženka Lili.

Centar je spreman na primi bjeloglave supove, ali Đuliman ističe da je problem hrana koje u prirodi nema dovoljno i da je potrebno izgraditi hranilište kao što je praksa svugdje u svijetu.

“Reprodukcija ili puštanje lešinara u prirodu će moći tek nakon izgradnje hranilišta i njihovog kontinuiranog rada”, naveo je Đuliman.

Na liticama iznad Blagaja do velikog trovanja 1991. godine živjelo je 25 parova supova koji su bili podijeljeni u dvije kolonije i koji su imali 14 aktivnih gnijezda. Jedna kolonija je bila iznad vrela rijeke Bune u prednjem dijelu, a druga u kanjonu prema pećini.

“Nemarom, neznanjem i iz bijesa otrovao ih je lokalni čobanin kojem su vukovi pojeli ovce. Bijesan je ostavio ovcu napunjenu otrovom, ne razmišljajući o supovima”, kazao je Đuliman.

Istakao je da je od 2007. godine ”Novi val” sa partnerima iz Španije, BiH i Srbije pokrenuo projekte za vraćanje “kraljeva visina” na bh. nebo.

U tom periodu, kaže, uloženi su ogromni napori da se stvori osnovna infrastruktura, da se educira osoblje, pokrenu kampanje i informiše stanovništvo, posebno među školskom populacijom.

“U tom periodu uspjeli smo izgraditi prvi Eko centar u Bosni i Hercegovini i stvoriti uslove za nastavak projekta za sve četiri vrste lešinara i inicirati mnoge projekte koji se direktno i indirektno naslanjaju na vraćanje lešinara u njihovu prirodnu koloniju koja se nekad nalazila iznad Vrela Bune”, navodi Đuliman.

Ornitolozi, turisti i ljubitelji supova u Ekocentru u Blagaju u proteklih nekoliko mjeseci mogli su vidjeti još samo jedan primjer ptice iz porodice jastrebova, ženku Lili, s obzirom na to da je posljednji mužjak Soko uginuo.

Posted by on 2014-09-08. Filed under Blagaj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login