U Blagaju u petak počinje likovna kolonija i art kamp

Blagaj

Blagaj

U sklopu projekta Youth Art Movement koji implementira nevladina organizacija Youth Power/Snaga Mladih iz Mostara, od 31. jula do 2. avgusta u Blagaju će se odražavati likovna kolonija & art kamp.

Kolonija će okupiti oko 25 sudionika različitih generacija iz Mostara, Ljubuškog, Jablanice, Sarajeva, Zenice, Banje Luke i Lukavca.

Ideja likovne kolonije je okupiti na jednom mjestu profesionalne umjetnike i amatere te osnažiti njihov zajednički umjetnički angažman. Također, jedan od ciljeva kolonije jeste i da sudionici istražuju prirodne ljepote Blagaja i njegovih rijeka Bune i Bunice.

– Na ovaj način pokušavamo dati doprinos umjetničkoj platformi te nastaviti kontinuitet rada s umjetnicima koji će, nadam se, nastaviti zajedničku suradnju. Također ćemo tokom čitave godine nastaviti s realiziranjem umjetničkih programa koje obuhvaća “Youth Art Movement” , putem kojeg se umjetnici, kao i amateri, razvijaju, educiraju, napreduju i afirmiraju”, rekla je Marina Đapić, pokretačica i koordinatorica projektne ideje.

Youth Art Movement, uz Street Arts Festivala, likovnu koloniju i art kamp u Blagaju realizirat će i aktivnost “City of Lights” – koji ima fokus na vizualnoj umjetnosti na javnom prostoru, te Women’s art fest i kreativnu zimu.

Partneri projekta su Vijeće mladih Grada Mostara i Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWCiM). Projekt je financiralo Američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Posted by on 2015-07-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login