U Brčkom još 1.050 porušenih kuća

danas na području distrikta ima još oko 1.050 porušenih, a neobnovljenih kuća i stanova.Šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja u Brčkom Slavko Matanović izjavio je danas da na području distrikta ima još oko 1.050 porušenih, a neobnovljenih kuća i stanova.

Matanović je istakao da od tog broja 352 podnosioca zahtjeva nisu ispunili propisane uslove, dok za preostale stambene jedinice, za sada, niko nije podnio zahtjev za pomoć u obnovi.

On je naveo da je do kraja 2010. godine, od oko 15.000 u ratu porušenih i oštećenih privatnih stambenih jedinica, obnovljeno oko 5.000 kuća ili 30 posto.

“U te svrhe iz budžeta Brčko distrikta i Fonda za povratak izdvojeno je ukupno 64 miliona KM. Kroz programe rekonstrukcije realizovano je 47 miliona maraka, dok je po osnovu sanacije, licima koja su ispunjavala propisane zakonske uslove, u tom periodu, dodijeljeno 17 miliona maraka”, istakao je Matanović nakon današnje sjednici Vlade, na kojoj je razmatrana Informaciju o broju obnovljenih privatnih stambenih i poslovnih objekata u distriktu.

Posted by on 2012-01-25. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login