U Brčkom proglašena epidemija zaušnjaka

Brčko

Brčko

Na području Brčko distrikta proglašena je epidemija zaušnjaka.

Odluku je donio šef Odjela za zdravstvo u Vladi Brčko Distrikta BiH Admir Čandić, na osnovu prijedloga v.d. šefice Odjela za javno zdravstvo prim. dr. Mirjane Kuzmanović.

“Svjesni činjenice da je u RS-u već proglašena epidemija zaušnjaka i na osnovu higijensko-epidemiološke situacije i izviđanja koje je vršio Pododjel za javno zdravstvo, uvidjeli smo da je higijensko-epidemiološka situacija na području distrikta Brčko trenutno poremećena u smislu porasta broja oboljelih od zaušnjaka“, kazao je dr. Čandić.

Po njegovim riječima, Odlukom je obuhvaćen i sastavni dio akcijskog plana donesen od Pododjela za javno zdravstvo u kojem je naloženo svim pododjelima u okviru Odjela za zdravstvo i ostale usluge da se strogo pridržavaju mjera iz akcijskog plana.

Želim naglasiti da mjesta panici nema, bez obzira na to što imamo povećan broj oboljelih koji se i povećava“, naglasio je dr. Čandić.

Prim. dr. Mirjana Kuzmanović, v.d. šef Odjela za javno zdravstvo, na konferenciji za novinare, kazala je da je od početka godine registrovano 65 oboljelih od zaušnjaka, i da su to najčešće učenici srednjih škola i studenti.

“Epidemija sa sobom povlači određene mjere, kao što je zatvaranje svih javnih objekata, što mi nećemo uraditi, s obzirom na to da smo prije početka nastave drugog polugodišta radili dezinfekciju svih škola, nego ćemo samo uputiti dopis svim školama kako i na koji način trebaju pojačati mjere zaštite“, dodala je Kuzmanović.

Posted by on 2012-01-27. Filed under Brčko, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login