U Briselu osnovana Evropska asocijacija halal certifikatora

rukovanjeDeset evropskih halal certifikacijskih organizacija osnovale su u Briselu 9. marta Evropsku asocijaciju halal certifikatora (European Association of Halal Certifiers: AHC-EUROPE).

To je islamska nezavisna, neprofitna i nevladina institucija osnovana s ciljem razvijanja saradnje i koordiniranja aktivnosti između članica Asocijacije, te da bude referentna institucija u Evropi za pitanja halala za treće strane, saopćeno je iz te asocijacije.

Aktivnosti na uspostavljanju Asocijacije započele su 24. septembra prošle godine kada je organiziran prvi zvanični sastanak halal certifikacijskih organizacija iz Belgije, BiH, Francuske, Njemačke, Španije, Holandije, Turske i Velike Britanije.

Sjedište AHC-EUROPE bit će u Briselu.

Na osnivačkom sastanku Asocijacije usvojeno je nekoliko principa, među kojima i da ona ima za cilj unapređenje razumijevanja Halala i Tayyiba (dozvoljeno i zdravo), kao i unapređenja kvaliteta u poslovima halal certificiranja u Evropi radi obezbjeđenja halal statusa za proizvode, kao i da Asocijacija podržava osnivanje i razvoj europskih i međunarodnih halal institucija koja će se baviti pitanjima halala uključujući standardizaciju, edukaciju, osposobljavanje, akreditaciju i druga pitanja.

Za prvog predsjedavajućeg Asocijacije izabrana je certifikacijska organizacija Halal Control iz Njemačke.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login