U Češkoj više od 8.600 zaraženih u jednom danu

U Češkoj je zabilježen dramatičan rast novih slučajeva zaraze virusom korona sa 8.618 pozitivnih, što je za 3.000 više nego prethodnog dana, dok je 25 ljudi preminulo i broj žrtava pandemije Covida 19 povećan je na 905, novi su podaci češkog Ministarstva zdravlja.

Prag
Prag

Manje dramatično porastao je broj pacijenata u bolnicama na 1.893 od čega je u teškom stanju 412 njih, prenijelo je ministarstvo podatke prikupljene do danas.

Tokom sedmice četiri puta je bio oboren crni rekord potvrđenih novozaraženih za jedan dan a u srijedu i četvrtak prešao je preko granice od 5.000 novih slučajeva.

Nekontrolisano bez određenih žarišta virus korona se prema podacima Ministarstva zdravlja širi u pet od 14 regiona Češke.

Od početka pandemije u proljeće u Češkoj je virusom korona zaraženo 109.374 uglavnom bez simptoma ili sa blagim simptomima, a aktivnih slučajeva je trenutno 56.763.

Od petka i ponedjeljka na snagu su stupile ili stupaju pooštrene mjere koje treba da svedu na minimum okupljanje Čeha u slobodno vrijeme.

Češka je po brzini širenja virusa korona i broju novozraženih za dvije sedmice najgora u Evropi i pretekla je Španiju.

Posted by on 2020-10-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login