U Collegium Artisticumu 8. marta izložba “Miraz”

Collegium Artisticum

Collegium Artisticum

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA) otvara izložbu “Miraz”, u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu, u petak, 8. marta. “Miraz” je dio projekta “Žensko naslijeđe – doprinos jednakosti u kulturi“ čiji je nosilac bio Centar za ženske studije iz Zagreba.

Partnerske organizacije u ovom projektu su bile: Centar za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA).

Izložba “Miraz” je tokom 2012. godine putovala u gradove u kojima djeluju organizacije koje su učestvovale u projektu (Ljubljana, Trst, Beograd i Zagreb).

Jezgro izložbe čine umjetnice iz Sarajeva. Njima se svojim radovima pridružuju umjetnice i umjetnici iz Ljubljane, Beograda i Zagreba.

Cilj izložbe “Miraz” je uspostaviti kreativni dijalog između autorki/autora iz pomenutih centara bivše Jugoslavije koje/koji dijele zajedničko historijsko naslijeđe i rade na sličnoj umjetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi.

Pojam “Miraz” je vezan za patrijarhalnu tradiciju i kulturu u kojoj su mjesto i položaj žene u porodici i društvu jasno definirani. Ovom prilikom, pojam miraza je upotrebljen kao licentia poetica.

On simbolično označava odnos ličnog naslijeđa, onoga što se nosi/iznosi iz “kuće“ i onoga što se stiče i oblikuje kao proživljeno životno iskustvo ili kao vlastiti odabir ljudskih, društvenih, historijskih i/ili specifično ženskih vrijednosti. U polju vizuelne umjetnosti izložba “Miraz” otvara prostor za samoindentifikaciju i za društveno odgovoran, angažiran politički diskurs.

Na izložbi učestvuju: Alma Suljević (Sarajevo), Danica Dakić (Sarajevo), Darinka Pop-Mitić (Beograd), Dejan Habicht (Ljubljana), Gordana Anđelić Galić (Sarajevo), Kristina Leko (Zagreb), Maja Bajević (Sarajevo), Marjetica Potrč (Ljubljana), Milica Tomić (Beograd), Renata Poljak (Zagreb), Sanja Iveković (Zagreb), Šejla Kamerić (Sarajevo), škart (Beograd), Tanja Lažetić (Ljubljana). Projekat je bio podržan od Evropske zajednice. Izložbu “Miraz” u Sarajevu omogućio je Swiss Cultural Programme (SCP), saopšteno je iz SCCA.

Posted by on 2013-03-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login