U EU za 50 posto porastao broj zahtjeva za azil

EU

EU

Eurostat je saopćio da je u Evropskoj uniji (EU) došlo do velikog porasta zahtjeva za dobijanje azila u drugom kvartalu ove godine dok je najveći broj zahtjeva stigao od građana Rusije i Kosova.

Tako je više od 100.000 zahtjeva u tada 27 država članica predato u drugom kvartalu, što je porast od oko 50 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U Njemačkoj se sa više od 13.000 zahtjeva za azil broj podnijetih molbi skoro udvostručio u poređenju sa drugim kvartalom prošle godine.

Također, i u Mađarskoj je zabilježen značajan porast zahtjeva, čak ih je 25 puta više nego u drugom kvartalu 2012. godine.

Nakon Mađarske slijede Bugarska i Poljska, gdje je broj podnijetih molbi porastao za četiri, odnosno tri puta.

Najviše zahtjeva za azil podnijeli su državljani Rusije i Kosova, sa 12.000 odnosno 6.000 dodatnih zahtjeva ove godine.

Tako je u poređenju sa drugim kvartalom 2012. godine broj azilanata iz Rusije, Kosova i iz Malija povećan za oko četiri puta.

Eurostat navodi da su Švedska, Mađarska i Malta zemlje sa najvećim brojem podnijetih zahtjeva za dobijanje azila posmatrano po glavi stanovnika.

Posted by on 2013-10-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login