U eurozoni bez posla 12, 1 posto populacije

EUStopa nezaposlenosti u eurozoni dostigla je u martu novi rekord sa 12,1 posto aktivne populacije koja je bez posla, odnosno 19,2 miliona ljudi, podaci su Evropskog instituta za statistiku – Eurostat.

U eurozoni nezaposlenost je 23. mjesec zaredom u porastu.

Nezaposlenost je ostala na veoma visokom nivou u Evropi“, prokomentarisao je Laszlo Andor, komesar za rad i društvena pitanja.

On je pozvao EU i države članice da upotrijebe sva raspoloživa sredstva za otvaranje radnih mjesta da bi se ostvario održivi ekonomski rast država.

“Strukturne reforme igraju ulogu u podsticanju tržišta rada“, dodao je Andor, dok je u Evropi u punom jeku rasprava o štednji.

U EU nezaposlenost u martu pogađa 26,5 miliona ljudi, ili 10,9 posto, što je više 69.000 ljudi bez posla u odnosu na februar.

Porast stope nezaposlenosti je spektakularan u odnosu na mart 2012 – stopa nezaposlenosti bila je 11,0 posto u zoni eura, a 10,3 posto širom EU.

U Grčkoj je najviša stopa nezaposlenosti i ne prestaje da se povećava.

Prema najnovijim podacima, u januaru je iznosila 27,2 posto, dok je u decembru iznoslila 26,4 posto.

Stopa nezaposlenosti se povećava i u Španiji. U martu je iznosila 26, 7 posto, dok je prethodnog mjeseca bila 26,3 posto.

U Italiji i Portugalu nezaposlenost se stabilizovala. U Njemačkoj je stopa stabilna i iznosi 5,4 posto, u Francuskoj je u martu povećana na 11 posto, dok je mjesec ranije bila 10,8 posto.

Posljednjih mjeseci nezaposlenost je povećana i u Luksemburgu, Holandiji i Austriji, ali je ipak ostala na najnižih 4,7 posto.

Posted by on 2013-05-01. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login