U FBiH opštine neće da štede na platama

Novac

Novac

Plate zaposlenih u opštinama Federacije BiH /FBiH/ neće biti umanjene ako ne dobiju dio novca iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, rekao je predsjednik Saveza opština i gradova FBiH i načelnik opštine Zenica Husein Smajlović. On je ocijenio da se dopunjeni Zakon o uštedama u FBiH, koji predviđa i umanjenje plata za 10 odsto, ne samo korisnika federalnog nego i kantonalnih i opštinskih budžeta, ne bi trebao odnositi na niže organe vlasti u FBiH.

“Dva puta smo od premijera tražili da nam objasni kako ćemo se ponašati u sistemu ušteda. Odgovor nismo dobili. Neprirodno je da opštine idu u uštede ako neće dobiti novac od MMF-a”, rekao je Smajlović.

“Nezavisne novine” u današnjem broju pišu da su se mnogi načelnici usprotivili zaključku Vlade FBiH, obrazlažući da opštine imaju svoje izvore punjenja budžeta i ne zavise od entiteta.

“Ne možemo pristati na takvu mjeru. Vlada FBiH je prošle godine povećala plate, a opštine nisu bile u tom obračunu. Ne znam zašto bismo pristali na smanjenje kad nismo ni povećavali plate”, rekao je načelnik sarajevske opštine Novi grad Damir Hadžić, čija je plata sa toplim obrokom oko 2.400 KM, a državnih službenika oko 1.300 KM.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović, međutim, tvrdi da opštine imaju ograničene prihode, te da će morati da umanje plate.

“Ovdje je prioritet topli obrok. Tu mogu biti ostvarene značajne uštede. Topli obrok moraju smanjiti na jedan odsto, odnosno osam KM. Opštine će dobiti dio novca od MMF-a. Još ne znamo hoće li njima biti podijeljena četvrta ili peta tranša”, rekao je Mujezinović.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login