U Goraždu počinje privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke”

jabukaU Goraždu će danas biti otvorena 8. tradicionalna privredno-kulturna manifestacija sajamskog karaktera “Dani jabuke”. Organizator je Udruženje “Dani jabuke“, a ovogodišnji sajam će okupiti preko 70 izlagača sa područja cijele BiH, Hrvatske, Srbije dok su svoje učešće potvrdili i predstavnici kompanija iz Jordana.

S obzirom na to da je prvi voćni rasadnik u BiH formiran upravo u Goraždu 1910. godine, cilj ove manifestacije je, prema riječima Mirsada Hubanića, predsjednika Udruženja “Dani jabuke”, vraćanje imidža voćarskog kraja Goraždu kao i povećanje konkurentnosti na tržištu.

“Proizvodnja, pakovanje i plasman prerađevina na bazi voća i povrća u okviru poljoprivrednog obrta na ovom području povećan je za najmanje deset puta u odnosu na prvu manifestaciju, čime je ispunjen jedan od njenih osnovnih ciljeva“, rekao je Hubanić.

“Tokom proteklih osam godina razvoja Sajma, Bosansko-podrinjski kanton Goražde je bio poligon za naučno-istraživačke aktivnosti u oblasti voćarstva. Proizvod ovih aktivnosti su radovi sa rezultatima koji će biti predstavljeni na ovogodišnjoj manifestaciji od strane Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva”, kazao je predsjednik Udruženja “Dani jabuke”.

U okviru trodnevnog sajma osim izložbenog prostora planirano je i niz drugih sadržaja. I ove godine, na manifestaciji “Dani jabuke Goražde 2012.” biće održan kviz znanja za poljoprivredne škole u Federaciji BiH. Planirani su i brojni okrugli stolovi, te predavanja stručnjaka sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva, a predviđen je i sastanak Zadružnog saveza FBiH.

Novina na ovogodišnjem sajmu su susreti razvojnih međunarodnih organizacija (USAID-FARMA Projekt, TIKA, IFAD, UNDP, Češka razvojna agencija) s nosiocima razvoja poljoprivrede, te predstavnicima lokalnih zajednica i ministarstva privrede, kao i susreti Odbora za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta FBiH sa nosiocima poljoprivrednog razvoja. U okviru Sajma biće dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnije proizvođače.

Posted by on 2011-10-13. Filed under Goražde, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login