U Goraždu počinje privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke”

jabukaU Goraždu će danas biti otvorena 8. tradicionalna privredno-kulturna manifestacija sajamskog karaktera “Dani jabuke”. Organizator je Udruženje “Dani jabuke“, a ovogodišnji sajam će okupiti preko 70 izlagača sa područja cijele BiH, Hrvatske, Srbije dok su svoje učešće potvrdili i predstavnici kompanija iz Jordana.

S obzirom na to da je prvi voćni rasadnik u BiH formiran upravo u Goraždu 1910. godine, cilj ove manifestacije je, prema riječima Mirsada Hubanića, predsjednika Udruženja “Dani jabuke”, vraćanje imidža voćarskog kraja Goraždu kao i povećanje konkurentnosti na tržištu.

“Proizvodnja, pakovanje i plasman prerađevina na bazi voća i povrća u okviru poljoprivrednog obrta na ovom području povećan je za najmanje deset puta u odnosu na prvu manifestaciju, čime je ispunjen jedan od njenih osnovnih ciljeva“, rekao je Hubanić.

“Tokom proteklih osam godina razvoja Sajma, Bosansko-podrinjski kanton Goražde je bio poligon za naučno-istraživačke aktivnosti u oblasti voćarstva. Proizvod ovih aktivnosti su radovi sa rezultatima koji će biti predstavljeni na ovogodišnjoj manifestaciji od strane Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva”, kazao je predsjednik Udruženja “Dani jabuke”.

U okviru trodnevnog sajma osim izložbenog prostora planirano je i niz drugih sadržaja. I ove godine, na manifestaciji “Dani jabuke Goražde 2012.” biće održan kviz znanja za poljoprivredne škole u Federaciji BiH. Planirani su i brojni okrugli stolovi, te predavanja stručnjaka sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva, a predviđen je i sastanak Zadružnog saveza FBiH.

Novina na ovogodišnjem sajmu su susreti razvojnih međunarodnih organizacija (USAID-FARMA Projekt, TIKA, IFAD, UNDP, Češka razvojna agencija) s nosiocima razvoja poljoprivrede, te predstavnicima lokalnih zajednica i ministarstva privrede, kao i susreti Odbora za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta FBiH sa nosiocima poljoprivrednog razvoja. U okviru Sajma biće dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnije proizvođače.

Posted by on 2011-10-13. Filed under Goražde, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login