U Haagu počela rasprava o tužbama Hrvatske i Srbije

Međunarodni sud Haag
Međunarodni sud pravde  u Haagu

Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu jutros u 10 sati počela je usmena rasprava u sporu između Hrvatske i Srbije po tužbi i kontratužbi za genocid.

Zasjedanje je otvorio predsjednik MSP-a slovački sudija Peter Tomka i dao riječ pravnom timu Hrvatske koji predvodi profesorica međunarodnog prava iz Rijeke Vesna Crnić-Grotić, pošto, po planu, hrvatski pravni tim danas izlaže argumente kojima brani tvrdnje iz svoje tužbe za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv SRJ, sada Srbije, još 1999. godine.

Srpski pravni tim će svoje stavove početi da izlaže sedmicu dana kasnije, 10. marta.

Današnjoj raspravi, osim članova delegacije oba tima, prisustvuje i hrvatski ministar pravosuđa Orsad Miljenić.

Raspravu iz pres-sale prati preko videobima više od 50 akreditovanih novinara, iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Njemačke, Francuske, Slovenije, Holanadije, a tu su i izvještači CNN-a i drugih svjetskih medija. Rasprava će trajati mjesec dana, zaključno sa 1. aprilom.

Za danas je predviđeno trosatno zasjedanje, a narednih dana saslušanje svjedoka čija svjedočenja po nalogu MSP-a neće moći biti objavljena do okončanja usmene rasprave 1. aprila.

Narednih mjeseci sudije će donijeti presudu kojom će utvrditi da li su Hrvatska, odnosno Srbija izvršile krivično djelo genocida, podstrekavanje na genocid ili pomaganje u genocidu na teritoriji Hrvatske u periodu koji je obuhvaćen tužbom i kontratužbom od 1991. do 1995. godine.

Tek ukoliko presudom bude utvrđeno da je postojala odgovornost pojedine države za genocid, moglo bi biti pokrenuto i pitanje naknade štete.

Konačna presuda, na koju ne postoji pravo žalbe, prema očekivanju stručnjaka, mogla bi biti javno objavljena do kraja ove ili početkom 2015. godine i biće obavezujuća za obje države.

Posted by on 2014-03-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login