U Historijskom muzeju BiH izložba o fašizmu i antifašizmu

Između fašizma i antifašizma

Između fašizma i antifašizma

Historijski muzej BiH i Grad Sarajevo organizirat će 9. maja u Vijećnici izložbu “Između fašizma i antifašizma: u 11 činova” posvećenu Drugom svjetskom ratu i pobjedi nad fašizmom.

Izložbu čini 11 umjetničkih djela i fotografija iz kolekcija Historijskog muzeja BiH koje govore o Drugom svjetskom ratu – zločinima, okupaciji, gubitku slobode, zatiranju identiteta, dehumanizaciji, otporu, građanskoj hrabrosti, solidarnosti.

Međutim, prizori artikulisani kroz panele, simbolički nazvane činovima, prisutni su i ponavljaju se u svakom historijskom narativu, u svakom ratu, u svakom sukobu, u svakom vremenu i prostoru.

– Prvi, vizualni sloj izložbe su likovna ostvarenja Ismeta Mujezinovića, Alije Kučukalića, Voje Dimitrijevića, Antuna Augustinčića, Zlatka Price i fotografije Sarajeva. Prateće jezičke analogije, kao drugi sloj izložbe, nas ujedno pitaju o vlastitom odnosu prema citiranim historijskim događajima. I ne samo prema događajima, već prema ljudima, mjestima i svemu onome što je za nas Drugo – ističe se u saopćenju Historijskog muzeja BiH.

Između prizora koji predstavljaju fašizam u prvom dijelu izložbe i vizualnih metafora antifašizma, mnogo je mogućnosti, izbora i posljedica. Cilj izložbe je da kroz muzejske predmete priča, pamti, pokazuje, opominje, podučava i podsjeća na prošlost. Oni koji ne poznaju historiju osuđeni su da je ponove, navodi se u pozivu.

Posted by on 2017-05-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login