U Historijskom muzeju BiH izložba ‘Zidovi’ povodom pada Berlinskog zida

U okviru programa “Mjesec muzeja 2019” u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine danas će biti održan razgovor o temi “Šta je ostalo?”, a ujedno će biti otvorena i izložba “Zidovi”, povodom pada Berlinskog zida.

Berlinski zid
Berlinski zid

Izložba povezuje tri grada – Sarajevo, Berlin i Goricu, a tematizira pad Berlinskog zida, ali se bavi i zidovima i granicama s kojim su se Sarajevo i Gorica u svojoj historiji suočili.

Spajajući partnere iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Italije i Slovenije projekt nastoji reflektirati naslijeđe tri grada kroz problematiku zida, naglašavajući lokalne posebnosti i ističući njihove zajedničke vrijednosti.

Bit će predstavljene fotografije Paula Lowea koji je bio u Berlinu 1989. godine ali i ratnom Sarajevu, Danila Krstanovića, Rogera M. Richardsa, rad Top liste nadrealista iz 1988. godine koji se bavi granicama i zidovima čak i prije pada Berlinskog zida, a bit će izložen i rad Andreja Đerkovića “United/2009”, čiji je fokus na ocu i sinu koji su se zatekli na dvije strane sarajevskog “zida”.

Prije otvorenja izložbe će u organizaciji Njemačke ambasade biti organizovan razgovor pod nazivom “Šta je ostalo?”, u kojem učestvuju Markus Meckel – posljednji ministar vanjskih poslova DDR-a i član Bundestaga ujedinjene Njemačke te profesori Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić i Sead Turčalo, najavljeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Posted by on 2019-11-21. Filed under Kultura, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login