U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba ‘Galerija uvreda’

Izložba ‘Galerija uvreda’ otvorena je sinoć i trajat će do 11. oktobra u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Historijski muzej, BiH
Historijski muzej BiH

Idejna kreatorica projekta Jasmina Mršo kaže kako je jedan od ciljeva izložbe je prouzrokovanje zakonske izmjene kako bi se govor mržnje adekvatno sankcionirao.

– Galerija Uvreda je projekat nastao 2017. godine kao inicijativa mladih aktivista iz devet različitih političkih stranaka iz FBiH i RS-a, koji su kroz edukativne treninge učili o zajedničkoj borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma na internetu. Oni poslije mogu lobirati sa zastupnicima u državnom parlamentu za zakonske amandmane o kažnjavanju govora mržnje – izjavila je Mršo.

Dodala je da galerija služi da podigne svijest o tome šta se dešava u online prostoru i kakve posljedice može imati.

Grupa mladih je izlagala anonimne primjere govora mržnje na internetu i na taj način pokrenula diskusiju o razlikama slobode izražavanja i govora mržnje. U 19 sati održana je diskusija o mogućim zakonskim rješenjima za ovaj problem.

Projekt finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a njegovu provedbu podržava Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Posted by on 2020-10-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login