U Hrvatskoj previše ekonomista i pravnika

tražim posaoAnaliza tržišta rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazala je da su u Hrvatskoj najdeficitarnija zanimanja na području medicine, elektrotehnike, matematike, mašinstva i računarstva, anglistike i germanistike, te da je prevelik broj mladih kvalificiranih na polju ekonomije i prava.

Analizu HZZ-a predstavio je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Republike Hrvatske ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je naglasio da je većinu suficitarnih zanimanja čine oni koji su završili strukovno srednje obrazovanje.

„Sve njih treba prekvalificirati, te što prije krenuti u temeljito restrukturiranje strukovnog obrazovanja“, izjavio je Mrsić.

Ljekari su godinama najtraženije zanimanje, a Hrvatskoj sada najviše stručnjaka treba i na polju matematike, elektrotehnike, mašinstva i računarstva, edukacijsko-rehabilitacijskih nauka i logopedije, te anglistike i germanistike.

U području biotehničkih nauka te na umjetničkom području Hrvatska ne treba novih kadrova, kao ni nove ekonomiste i pravnike.

Deficitarna su ponajviše zanimanja vezana uz trogodišnje strukovne programe poput slastičara, mesara, tesara ili farmaceutskih tehničara, a suficitarni su srednjoškolci iz polja ekonomije, trgovine, hotelsko-ugostiteljski tehničari, prodavači, frizeri, fotografi i automehaničari.

Ministar Mrsić istaknuo je potrebu uvođenja savjetovanja kako bi se roditeljima i učenicima dali jasni podaci o tome što ih čeka kad završe pojedina zanimanja, naglasivši da je za temeljite reforme potrebno barem pet do deset godina.

“Želimo poručiti da je obrazovanje i stipendiranje bez plana prošlost”, poručio je ovom prigodom domaćin predstavljanja analize tržišta rada, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Posted by on 2014-01-17. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login