U Hrvatskoj za godinu dana bez posla ostalo više od 73.000 radnika

Samo za 12 mjeseci, od kraja juna prošle do kraja juna ove godine, broj zaposlenih u Hrvatskoj smanjio se za više od 73.000.

posao
posao

Istodobno je broj nezaposlenih skočio na preko 150.000, što su razine nezaposlenosti kakve se dugo ne pamte.

Smanjenje broja zaposlenih i skok broja nezaposlenih direktne su posljedice korona krize, koja je obilježila ovu godinu.

No, kako ovi podaci o kretanjima na tržištu rada obuhvataju ne samo prvu polovicu ove, nego i drugu polovicu prošle godine, u kojoj u Hrvatskoj i Evropi još nije bilo pandemije uzrokovane korona virusom, smanjenje broja zaposlenih u tom se razdoblju može pripisati i drugim faktorima – od odlaska u penziju do nastavka iseljavanja.

U Hrvatskoj je, prema podacima Državne službe za zapošljavanje (DZS), krajem juna bilo zaposleno 1.512.452 ljudi.

To je 73.021, ili 4,6 posto, manje nego krajem juna prošle godine, kada je u Hrvatskoj, prema konačnim podacima državne statistike, bilo zaposleno ukupno 1.585.473 ljudi.

Gotovo svaki 20. građanin koji je sredinom prošle godine radio sada više ne radi, a broj zaposlenih u tom se razdoblju smanjio otprilike za broj stanovnika Zadra.

Istodobno, broj nezaposlenih znatno je porastao – krajem juna prošle godine bez posla je, prema konačnim podacima državne statistike, bilo 114.498 građana, a godinu kasnije 150.651, što je skok za gotovo trećinu.

Posted by on 2020-08-18. Filed under Ekonomija, Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login