U Hutovom blatu obilježen Dan močvara

Hutovo blato

Hutovo blato

U organizaciji WWF-a, Udruženja Lijepa naša iz Čapljine i Parka prirode Hutovo blato, te supokroviteljstvo Federalnog ministra okoliša i turizma dr. Nevenka Hercega i Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona a uz prisustvo šezdesetak gostiju, obilježio se dan područja koja su još prije desetak godina smatrana beskorisnima i leglom bolesti, a danas se zna da su najbogatiji i najugroženiji eksistemi.

Ramsarsku Konvenciju o zaštiti vlažnih staništa, koju je do danas potpisalo više od 154 zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina, obavezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju. Močvarna staništa predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti.

Ova vrlo produktivna staništa posebno su značajna zbog bogatstva i raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta. Primjerice, uz njih je ekološki vezano više od 40 posto vrsta biljaka i životinja. No, jednako kao za ptice i ostale životinje i biljke, močvarna staništa su oduvijek imala značajnu ulogu u razvoju ljudske civilizacije.

Tek tokom posljednjih nekoliko decenija porasla je ljudska svijest o vrijednosti i značaju bioloških i hidroloških funkcija močvarnih staništa, a time i potreba da se uskladi razvoj ljudskih aktivnosti sa zaštitom prirode uopće.

Uz svečano obilježavanje, javnosti je prezentiran i prednacrt novoga Zakona o zaštiti prirode, koje je izradilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, u čemu je Federacija Bosne i Hercegovine napravila osjetan iskorak u njegovoj primjeni što svjedoči i nedavno utemeljenje NP Una, ali i donošenje Strategije Bosne i Hercegovine s akcijskim planom za očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti za razdoblje 2008.-2015, saopšteno je iz Ureda ministra okoliša i turizma FBiH.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-05. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login