U Iranu uništeno 100 tona droge

Iran, drogaPovodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge u 23 iranske pokrajine su održane svečanosti na kojima je uništeno 100 tona droge koja je zaplijenjena tokom policijskih operacije protekle godine, javlja reporter Anadolija

Centralna manifestacija održana je u iranskoj prijestolnici Teheranu, a u obraćanju prisutnima prvi zamjenik iranskog predsjednika Ishaq Jihangiri je naglasio da su droga, ubistva i terorizam tri najveće prijetnje miru i stabilnosti u svijetu.

Ukazujući na činjenice da je Iran susjed Afganistana koji prednjači u proizvodnji droge, kao i to da je Iran tranzit droge s Istoka ka Zapadu, Jihangiri je kazao da ova zemlja trpi velike štete zbog zloupotreba droge.

“Uprkos lošem odnosu Zapada naspram Irana u protekle tri decenije, mi smo se u skladu sa svojim vjerskim i humanitarnim vrijednostima uvijek odlučno suprotstavljali borbi protiv zloupotreba i krijumčarenja droge, a tako ćemo i nastaviti. U toj borbi smo izgubili 3.700 vojnika, a 12.000 ih je ranjeno”, kazao je Jihangiri.

Ističući kako je borba protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge odgovornost cijelog čovječanstva, Jihangiti je kazao da je upravo krijumčarenje droge jedan od glavnih izvora finansiranja terorističkih organizacija i da, bez odlučne i uspješne borbe protiv tog problema, nema ni uspješne borbe protiv terorizma.

Jihangiri je ukazao i na činjenicu da je Afganistan zemlja u koja prednjači u proizvodnji droge u svijetu, da je prije američke vojne intervencije proizvodio 180 tona, a da je nakon intervencije proizvodnja povećana na 5.500 tona.

“Postoje samo dva objašnjenja. Ili Amerikanci podstiču proizvodnju droge ili nisu sposobni da se suprotstave tom problemu”, zaključio je prvi zamjenik iranskog predsjednika Jihangiri.

Svečanosti u Teheranu prisustvovao je iranski ministar unutrašnjih poslova Abdulriza Fazli, koji je u obraćanju prisutnima istakao da je povećanje uzgoja i proizvodnje narkotika u Afganistanu postao ozbiljan problem u svijetu, a posebno Iranu koji se koristi kao tranzit te droge ka ostatku svijeta.

“Tokom 2012. godine, u Afganistanu je na 195 hektara zemljišta proizvedeno 3.500 tona droge. Prošle godine je zasađeno čak 285 hektara površine i proizvedeno 5.500 tona”, kazao je Fazli i dodao da je u toku protekle godine u Iranu zaplijenjeno 550 tona droge, od koje je 70 posto zaplijenjeno u pograničnom pojasu s Afganistanom.

Fazli je kazao da je u Iranu registrirano milion i 325.000 ovisnika i da je povećanje broja ovisnika uzrokovalo i povećanje slučajeva nasilja u porodicama, krađe, razvoda i drugih društvenih problema.

Posted by on 2014-06-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login