U Istanbulu počeo 12. Međunarodni festival tulipana

Istanbul

Istanbul

U Istanbulu je počeo tradicionalni, 12. Međunarodni festival tulipana, koji se ove godine održava pod motom „Vrijeme je za tulipane“. Svake godine, gradske vlasti Istanbula zasade milione lukovica tulipana, koje cvjetaju u gotovo svim bojama, pretvarajući grad na Bosforu u čarobni, šareni ćilim.

U najpoznatijim parkovima širom Istanbula bit će predstavljene na stotine vrsta tulipana. Tokom Festivala, osim uživanja u prekrasnim cvjetovima i koloritu tulipana koje upravo cvjetaju u Istanbulu, posjetitelji će imati priliku uživati u različitim sadržajima Festivala.

Posjetiteljima Istanbula lokalne muzičke grupe organizirat će koncerte. Također će biti održano više likovnih i izložbi fotografija sa motivom tulipana, kao i izložba kaligrafskih radova poznatih kaligrafa.

U okviru 12. Međunarodnog festival tulipana predviđene su i različite sportske aktivnosti, turniri u tenisu za žene, nogometu na plaži i odbojci. Na lokalitetima istanbulskih parkova planirana je izrada topijara, a posjetiteljima će biti omogućeno da kupe različite vrste tulipana u svim bojama.

Treću godinu zaredom posjetitelji će u periodu od 21. do 30. aprila 2017. na Trgu Sultanahmet imati priliku vidjeti šareni ćilim napravljen od 564.000 tulipana koji će se prostirati na površini od 1.731 metra kvadratna.

Posted by on 2017-04-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login