U Jablanici 2. Kulturno-umjetnički festival antifašizma ‘Jablanica 2017’

JablanicaKulturno-umjetnički festival antifašizma “Jablanica 2017” biti će održan od 21. do 23. jula u Jablanici, u organizaciji Društva “Josip Broz Tito”, u saradnji sa SABNOR-om Jablanica i Muzejom “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica.

Organizatori su kazali kako je cilj festivala da prenese poruku mladima i građanima sa ovih prostora da je antifašizam vrijednost koja promoviše slobode i prava građana te kako su upravo antifašisti bili ti koji su se suprostavili fašističkim silama u II svjetskom ratu.

– Festival, na kojem će sudjelovati preko 100 učesnika programa, je multimedijalnog karaktera, a kroz svoje aktivnosti i sam program će prenijeti važnost antifašizma mladima, a posebno danas kada se vrijednosti antifašizma žele umanjiti i prezentirati u nekom drugom obliku – ističu organizatori Festivala.

Prvog dana festivala, 21. jula, sa početkom u 20 sati, biti će održana promocija knjige “Tito i mi – jučer, danas i sutra”. Promotori knjige su dr. Bakir Nakaš, akademik Mirko Pejanović i jedan od autora knjige Muzafira Šehović. Također, u isto vrijeme biti će organizovana i likovna radionica za djecu u saradnji sa Likovnim udruženjem građana “Neretva-Art” iz Jablanice.

Drugog dana festivala planirane su multimedijalne projekcije, te nastupi mladih muzičara iz Škole gitare “Galeb”, kao i nastupi lokalnih muzičkih grupa iz Jablanice.

Trećeg, završnog dana festivala, svi prisutni moći će uživati u predstavama Mostarskog teatra mladih, a sve planirane aktivnosti festivala biti će održane u 20 sati na prostoru platoa Muzeja.

Posted by on 2017-07-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login