U Jablanici obilježena 71. godišnjica Bitke na Neretvi

Bitka za ranjenike, Jablanica_Foto_Ajdin_Kamber_0056Danas je u Jablanici obilježena 71. godišnjica Bitke na Neretvi, gdje su antifašisti iz cijelog regiona odali počast žrtvama historijske bitke, svim poginulim borcima NOR-a, kao i borcima odbrambenog rata koji se ovdje vodio od 1992. do 1995. godine.

Centralni događaj obilježen je polaganjem cvijeća na spomen obilježju Muzeja Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru obilježavanja 71. godišnjice Bitke na Neretvi u holu Muzeja Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici održana je i izložba. Nakon toga, održana je manifestacija “Cvijet za ranjenike”, kada je sa mosta u Neretvu bačen 71 karanfil u znak sjećanja na poginule borce.

Bitka na Neretvi 1943. godine, poznata i kao Bitka za ranjenike, je bila završna bitka Četvrte neprijateljske ofenzive kojom su jugoslavenski partizani izvršili proboj iz osovinskog obruča, nanijevši poraz četničkim i talijanskim snagama u dolini Neretve.

Legendarna Bitka za ranjenike na Neretvi, jedna je od najhumanijih bitaka u historiji ratovanja i ratne operacije koja je presudno utjecala na tok Narodnooslobodilačke borbe 1941. -1945. i Drugog svjetskog rata na našim prostorima.

Posted by on 2014-05-10. Filed under Jablanica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login