U Jablanici otkriven mural sa motivom Prenjskog daždevnjaka

Prenjski daždevnjak, mural

Prenjski daždevnjak, mural

U Jablanici je naslikan mural sa motivom Prenjskog daždevnjaka i planine Prenj koji se nalazi u samom centru, preko puta autobuske stanice.

Mural je naslikalo udruženje ATRA koje se bavi očuvanjem i zaštitom ugroženih vrsta gmizavaca i vodozemaca. Akcija ima za cilj zaštitu ove ugrožene vrste kao i planine Prenj.

Prenjski daždevnjak. Riječ je o noćnoj životinji o kojoj se vrlo malo zna, a živi na nepristupačnim mjestima (alpske livade iznad 1.700 metara nadmorske visine). Otkriven je na planini Prenj i predstavlja endemsku vrstu.

Prva ovakva vrsta daždevnjaka u BiH je pronađena 11. augusta 1895. godine. Za njegovo otkriće zaslužen je Oroman Reiser koji ga je pronašao na planini Prenj. Uzorci su prikupljeni tek u periodu od 1969. do 1971. godine i utvrđeno je da je riječ o novoj vrsti daždevnjaka jer su manjih dimenzija i imaju karakterističan raspored nepčanih zuba.

Pretpostavlja se da naseljavaju cjelokupno područje planine Prenj, a naučnici smatraju kako se ova planina treba proglasiti nacionalnim parkom jer je stanište endemske vrste.

Posted by on 2018-04-26. Filed under Jablanica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login